Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zadnja dogajanja v zvezi z dvojezičnimi krajevnimi napisi na avstrijskem Koroškem

V Ministrstvu za zunanje zadeve smo z začudenjem sprejeli novico o najnovejših zapletih v zvezi z dvojezičnimi krajevnimi napisi na avstrijskem Koroškem, vključno z včerajšnjo postavitvijo slovenske tablice k enojezičnemu nemškemu napisu v Pliberku. Ta dejanja ne predstavljajo zagotavljanja pravic slovenske manjšine, kakor izhajajo iz Avstrijske državne pogodbe (ADP) in odločb Ustavnega sodišča Republike Avstrije. Tovrstna ravnanja, ki sodijo v kontekst predvolilnega dogajanja v sosednji Avstriji, tudi ne prispevajo k sožitju slovenske manjšine in večinskega prebivalstva na avstrijskem Koroškem.

 

V Ministrstvu za zunanje zadeve pričakujemo, da bodo avstrijske oblasti nadaljevale s prizadevanji za čimprejšnjo uveljavitev odločb avstrijskega ustavnega sodišča in uresničitev 3. točke 7. člena ADP. Zato pričakujemo, da bodo avstrijske oblasti preprečile ravnanje, ki je žaljivo do slovenske narodne manjšine v Avstriji in navsezadnje do državljanov Slovenije, ki je - enako kot Avstrija - članica Evropske unije.