Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Dimitrij Rupel v Bruslju o napotitvi mirovnih sil UNIFIL v Libanon

Bruselj, 25. avgust 2006 - Minister za zunanje zadeve RS dr. Rupel se je danes udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU (GAERC), namenjenega koordinaciji prispevkov posameznih držav članic v okrepljene mirovne enote Združenih narodov za Libanon (UNIFIL). Ministri so razpravljali o krepitvi vloge EU ter o pomoči libanonski vojski. Sestanka se je udeležil tudi generalni sekretar OZN Kofi Annan.

 

Minister dr. Rupel je med razpravo pozdravil napore Generalnega sekretarja OZN Kofija Annana in sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN 1701. "Za trajno stabilnost in varnost v regiji je pomembno, da se resolucija učinkovito implementira," je poudaril minister dr. Rupel.

 

Minister dr. Rupel je povedal tudi, da je Slovenija je pripravljena sodelovati v UNIFIL v skladu s svojimi zmožnostmi, in razmišlja o napotitvi 10 do 20 vojakov. "Čeprav se takšna številka ne zdi visoka, pa je sorazmerna z velikostjo Slovenije in kapacitetami njene vojske, ki je že angažirana v številnih mirovnih misijah po svetu," je poudaril minister dr. Rupel.

 

Slovenska stran bi lahko ponudila pomoč Libanonu tudi v obliki aktivnosti Mednarodnega sklada za razminiranje  ITF, ki ima izkušnje z odstranjevanjem min po končanih oboroženih konfliktih. 

 

Ministri za zunanje zadeve EU so danes sicer  razpravljali tudi o položaju v Demokratični republiki Kongo, visoki predstavnik za zunanjo politiko EU Javier Solana pa jim je predstavil preliminarno oceno iranskega odgovora mednarodni skupnosti glede iranskega jedrskega programa.