Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Rupel v Bruslju za enotnost EU pri bližnjevzhodnem vprašanju

Bruselj, 1. avgusta 2006 - Minister dr. Rupel se je danes udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU (GAERC), namenjenega oblikovanju stališča do konflikta na Bližnjem vzhodu. Minister dr. Rupel se je med razpravo zavzel za enotnost Evropske unije pri tem vprašanju ter poudaril nujnost zaščite človeških življenj, zavarovanja suverenosti Libanona in zagotovitve varnosti Izraela. Ministri so na koncu zasedanja sprejeli skupno izjavo, v kateri so se zavzeli za takojšnje prenehanje sovražnosti.

 

Minister dr. Rupel se je, kot je napovedal že pred odhodom v Bruselj, med razpravo zavzel za enotnost Evropske unije pri tem vprašanju, saj ima zveza tu zgodovinsko priložnost, da se uveljavi kot globalni dejavnik. Pozdravil je dikcijo sklepne izjave, ki se zavzema za takojšnje prenehanje sovražnosti in pripomnil, da prvotna dikcija o takojšnjem premirju ni bila realistična.

 

Sicer je minister poudaril še nujnost zaščite človeških življenj. Pri tem je dejal, da bi Slovenija lahko v humanitarna prizadevanja na prizadetem območju vključila tudi svoje organizacije in spomnil predvsem na Ustanovo Skupaj, ki skrbi za otroke s psihološkimi posledicami zaradi oboroženih konfliktov.

 

Minister dr. Rupel se je zavzel tudi za zavarovanje suverenosti Libanona, pri čemer je potrebna mednarodna vojaška sila. Pozdravil je današnji dogovor  o mednarodni misiji na jugu Libanona, h kateri bodo evropske države prispevale svoje predstavnike. Pri tem je minister dr. Rupel opozoril tudi na nujnost zaščite varnosti Izraela.