Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Rupel na novinarski konferenci o krizi v Libanonu

Ljubljana, 1. avgusta 2006 - Minister dr. Rupel je pred današnjim izrednim zasedanjem Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose v Bruslju predstavil slovenske poglede na trenutno krizo v Libanonu.


Po mnenju ministra dr. Rupla ima EU na današnjem zasedanju GAERC edinstveno priložnost, da premaga nekatera nesoglasja in oblikuje enotno stališče. "Upamo, da bo EU pozvala k čimprejšnjemu premirju," je dejal minister. Za rešitev situacije je po mnenju ministra dr. Rupla nujno potrebna intervencija mednarodnih mirovnih sil, lahko tudi evropskih. Napovedal je, da bo Slovenija pri sestavi mednarodnih mirovnih sil pomagala po svojih najboljših močeh. Slovenija sicer podpira prizadevanja, da se v mednarodni skupnosti čim prej izoblikuje soglasje o nadaljnji poti reševanja konflikta, ki bi pripeljalo do trajnostnega miru. Za dolgoročno in trajno rešitev krize je tako potreben dogovor vseh ključnih akterjev v EU, OZN in NATO.

 

Minister je posebej izpostavil tudi humanitarni vidik bližnjevzhodnega konflikta. Humanitarna situacija se mora nujno izboljšati na obeh straneh. Izrael bi moral zato nujno prenehati z napadi na civilne cilje, Hezbolah pa ne bi smel uporabljati civilistov za živi ščit.  Slovenija tudi poziva vse strani, naj dosledno spoštujejo načela mednarodnega humanitarnega prava. Zagotovljen mora biti varen dotok humanitarne pomoči, ki mora nemoteno in čimprej doseči ogrožene, predvsem otroke in ženske, poleg tega pa mora biti omogočen umik prebivalstva s prizadetega območja, je dejal minister dr. Rupel.

 

Slovenija je pripravljena po svojih zmožnostih sodelovati v mirovnih aktivnostih OZN in drugih mednarodnih organizacij, pri čemer skrbno spremljamo razprave o napotitvi stabilizacijskih mednarodnih sil na območje ob meji, je povedal minister. Zaenkrat je Slovenija zagotovila 20.000 evrov denarne pomoči za ublažitev humanitarnih posledic krize; ta pomoč je namenjena agencijam OZN na terenu. "Seveda pa se s tem naš prispevek ni končal," je poudaril minister dr. Rupel. "Pripravljeni smo ponuditi nadaljnjo pomoč, pri čemer je posebej relevantna gotovo Ustanova Skupaj, ki bi po umiritvi razmer sodelovala pri psihosocialni oskrbi otrok, prizadetih v konfliktu."