VIZUMSKE INFORMACIJE

Državljani vizumsko obveznih držav morajo imeti za vstop v Republiko Slovenijo oz. schengensko območje poleg veljavnega potnega lista tudi vizum. To je dovoljenje, ki mu ga izda pristojno diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Slovenije v tujini. Če se dejstva, na podlagi katerih je bil vizum izdan, spremenijo, lahko mejni organi zavrnejo vstop in vizum razveljavijo. Na spletni strani boste našli vloge za izdajo vizuma, podroben opis, kdo vizum sploh potrebuje, in se seznanili z različnimi tipi vizumov. Za dodatne vizumske informacije nam lahko pošljete elektronsko pošto ali nas pokličete.
Za informacije o vizumskem režimu druge države se obrnite neposredno na predstavništvo te države.

 

 

 

 

25. 09. 2014

ZAJEM BIOMETRIJE V SCHENGENSKIH VIZUMSKIH POSTOPKIH NA ZAHODNEM BALKANU IN TURČIJI

Države članice schengenskega prostora, vključno s Slovenijo, so na območju Zahodnega Balkana (Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo, Makedonija, Črna gora, Albanija) in Turčije, s 25.9.2014, v schengenskih vizumskih postopkih, uvedle obvezen zajem biometričnih podatkov (sistem VIS). V postopkih mora stranka opraviti zajem vseh deset prstnih odtisov, ki se hranijo 59 mesecev. Pravna podlaga za zajem se nahaja v veljavni Uredbi (ES) 810/2009. Več informacij o sistemu VIS: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-information-system/index_en.htm

05. 03. 2014

UKINITEV VIZUMSKE OBVEZNOSTI ZA VSTOP V ZAE

Slovenski državljani z 22. 3. 2014 ne bodo več potrebovali vizuma za vstop v Združene arabske Emirate. To informacijo je danes posredovalo Veleposlaništvo ZAE v Bruslju. Napovedana ukinitev vizumske obveznosti bo od navedenega dne veljala za državljane vseh EU držav.

 

 

Brezvizumski režim velja le za imetnike navadnih potnih listov in sicer za bivanja do 30 dni. Ob vstopu posamezniki prejmejo poseben vstopni žig, na podlagi katerega pristojni organi ZAE preverjajo trajanje bivanja. Ob zaključku potovanja morajo posamezniki prejeti tudi t.i. izhodni žig. V nasprotnem primeru lahko nastanejo težave ob prihodnjih potovanjih v ZAE.

 

 

Obdobje bivanja je v posameznih primerih možno podaljšati tudi preko 30 dni. Podljšanje vizumov se opravi na uradih za imigracijo, ki se nahajajo v osrednjih mestih po državi.

 

 

 

Slovenski državljani, ki nameravajo v ZAE prebivati več kot 30 dni si morajo pred potovanjem urediti ustrezen vizum na pristojnem diplomatsko-konzularnem predstavništvu ZAE.

 

 

 

 

28. 04. 2014

UKINITEV VIZUMSKE OBVEZNOSTI ZA DRŽAVLJANE MOLDOVE

Z 28. 4. 2014 se ukinja vizumski režim za državljane Moldove. Z Uredbo 259/2014 z dne 3. 4. 2014 se Moldova prestavi na seznam držav, ki za schengensko območje ne potrebujejo vizuma.

 

 

SPREMEMBE PRI NAČINU ŠTETJA DOVOLJENEGA ŠTEVILA DNI BIVANJA V SCHENGENSKEM OBMOČJU IN PRI VELJAVNOSTI POTNEGA LISTA

Uredba (EU) št. 610/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 26. junija 2013 spreminja Zakonik o schengenskih mejah, Uredbo 539/2001 (vizumski režim) kot tudi Vizumski zakonik in Schengensko izvedbeno konvencijo z vsemi naknadnimi spremembami. Glavna sprememba, ki jo uvaja omenjena uredba je v definiciji kratkoročnega bivanja. Način štetja dovoljenega števila dni bivanja v schengenskem območju se bo od 18.10.2013 dalje ugotavljala po novi definiciji, ki se glasi: 90 dni v katerem koli 180-dnevnem obdobju. Evropska Komisija je pripravila spletni kalkulator, s pomočjo katerega lahko posamezniki na podlagi vnesenih podatkih o vstopu in izstopu iz schengenskega območja, izračunajo ali je njihovo bivanje skladno z novo definicijo kratkoročnega bivanja. Več informacij o tem (v angleškem jeziku) je na spletni strani Generalnega direktorata EK za notranje zadeve, kjer je tudi povezava do spletnega kalkulatorja in navodil za njegovo uporabo. Navodila za uporabo kalkulatorja v slovenskem jeziku so prav tako na voljo.


Druga večja sprememba, ki stopi v veljavo z dnem uveljavitve te uredbe, to je 19.7.2013, pa je ta, da morajo odslej vsi tujci, tudi tisti, ki vizuma ne potrebujejo, ob vstopu v schengenski prostor posedovati potno listino, ki je veljavna še najmanj 3 mesece po nameravanem odhodu iz schengenskega območja. Navedena omejitev ne velja za državljane EU.

HITRE POVEZAVE

Schengen - splošne informacije 

 

Seznam držav, katerih državljani lahko vstopijo v Slovenijo brez vizuma 

 

Tabela schengenskega vizumskega zastopanja 

 

Seznam držav kamor lahko slovenski državljani potujejo brez vizuma 

KONTAKT

Ministrstvo za zunanje zadeve, Konzularni sektor

Prešernova cesta 25, SI - 1001 Ljubljana, P.P. 481

Slovenija

 

T: +386 1 478 2305

F: +386 1 478 2316

E: konzularne-zadeve.mzz(at)gov.si

 

Uradne ure za stranke:

Šubičeva 10, SI - 1001 Ljubljana

 

pon: 9h - 12h

sre: 9h - 12h in 14h - 16h

pet: 9h - 12h

 

Dežurna služba

T: +386 1 478 2219