Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VARNOST POTOVANJ

Več specifičnih informacij o varnosti potovanj za posamezne države najdete v zavihku Predstavništva po svetu v rubrikah "Varnost potovanj" in "Splošno" pri izbrani državi.

 

Priporočila ministrstva za zunanje zadeve glede varnosti potovanj so informativna.
Nasveti in informacije so splošne narave in se lahko tudi spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje zadeve in diplomatska predstavništva in konzulati ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju.

 

Varnostna priporočila MZZ

Priporočila ministrstva, ki jih boste našli v okvirčku Varnost potovanj pri posamezni državi, so razdeljena na 4 sklope glede na stopnjo tveganja in obsegajo skupno 9 priporočil, in sicer:

 

v primeru, da varnostno tveganje ni povečano:

  1. Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

v primeru majhnega tveganja:

  1. Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
  2. Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo izredno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

v primeru večjega tveganja:

  1. Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanjuv te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
  2. Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
  3. Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.
  4. Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

v primeru velikega tveganja:

  1. Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja.
  2. Svetujemo, da državo čim prej zapustite.

 

Varnostna priporočila članic EU

Varnostna priporočila vseh držav članic EU najdete na spletni strani Evropske komisije.

 

Top 10 nasvetov za varnejše potovanje v tujini