Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PRIPOROČILA ZA BIVANJE V TUJINI

Ostanite v stiku

Priporočljivo je, da se sorodnikom in prijateljem javljate s potovanja, predvsem pri daljših potovanjih ali če potujete sami oziroma na oddaljena/odročna območja.

 

O svojem potovanju nas lahko predhodno obvestite. Za vas smo pripravili Obrazec Podatki o potovanju v tujino, ki ga po pošti, po elektronski pošti ali telefaksu pošljete na Konzularno službo.

 

Na podlagi teh podatkov bo z vami lažje vzpostaviti stik, če bi ob nepredvidljivih kriznih dogodkih v tujini potrebovali nujno konzularno pomoč.

 

Tudi svojo potovalno agencijo lahko seznanite s podatki o osebah, ki se jih lahko obvesti v primeru težav med vašim bivanjem v tujini, družini ali svojim bližnjim pa pustite potovalni načrt po tujini.

Spoštujete zakone in običaje

Zavedajte se, da ste v državi svojega obiska gost, zato spoštujte zakone, običaje in navade te države, ki se pogosto razlikujejo od naših. O njih se predhodno pozanimajte. Za nekatere prekrške so predpisane kazni, lahko tudi zapor

 

Obnašajte in oblačite se spoštljivo, predvsem kadar obiskujete verske objekte. Upoštevajte, da je fotografiranje ali opazovanje npr. letal, vojaških, verskih, vladnih objektov v določenih primerih nezaželeno ali celo kaznivo. 

 

Svetujemo vam, da ob prihodu v tujo državo spoštujete njeno zakonodajo o tujcih in se prijavite pristojnim organom. Potrdilo o prijavi ohranite do izhoda iz države. Če potujete v tujino zaradi šolanja ali zaposlitve, se pred odhodom pri predstavništvu tuje države pozanimajte, katere dokumente potrebujete in kakšen je postopek ureditve vašega bivanja.

 

Spoštujte pravila v nacionalnih parkih in drugih zaščitenih območjih in tudi na ta način pomagajte pri ohranjanju narave in ogroženih rastlinskih ter živalskih vrst. Za izdelke živalskega ali rastlinskega izvora zaščitenih vrst (tudi njihove dele) je potrebno pridobiti ustrezen dokument, in sicer tako za izvoz iz države nakupa kot za uvoz v namembno državo.

 

Skrbno ravnanje z dokumenti, denarjem in vozovnicami in poskrbite za svojo varnost

Priporočamo, da z osebnimi dokumenti in vrednimi stvarmi ravnate skrajno pazljivo. S seboj nosite le toliko gotovine, kolikor jo dnevno potrebujete. Preostali denar, kreditne kartice in ostale dragocenosti spravite v varnostni sef. Priporočamo, da med potovanjem ali bivanjem v tujini ne izročate svojih originalnih dokumentov pravnim in fizičnim osebam, ki za to niso pooblaščene, saj lahko pride do odtujitve ali zlorabe vašega dokumenta.

 

Svetujemo vam, da na potovanje vzamete tudi (overjene) kopije pomembnih dokumentov kot so: potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, potovalno in zdravstveno zavarovanje in jih hranite ločeno od originalov. 

 

Še posebna pozornost priporočamo v predelih mest, kjer so kraje zaradi množice in nepazljivosti pogostejše. V izogib krajam in ostalim kriminalnim dejanjem se raje ognite sumljivim mestnim predelom, ponoči pa neosvetljenim ali neobljudenim ulicam. 

 

O ukradenem denarju, dokumentih ali drugih stvareh nemudoma obvestite lokalno policijo in vztrajajte, da sestavijo zapisnik oz. zapišejo vašo izjavo. Natančno opišite ukradene oz. izgubljene predmete in navedite njihovo vrednost. Če zaradi kraje ali izgube potovalnega dokumenta potrebujete dokument za vrnitev v Republiko Slovenijo, se obrnite na diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije ali predstavništvo katerekoli države članice EU.

 

V primeru hude prometne nesreče, kaznivega dejanja ali smrti lahko o tem obvestite najbližje diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije. 

 

V primeru, da v državi, kamor potujete, Republika Slovenija nima svojega predstavništva, se pozanimajte o predstavništvih ostalih držav članic Evropske unije vaše ciljne destinacije. V skladu z veljavno evropsko zakonodajo vam lahko v nujnih primerih zagotovijo osnovno konzularno pomoč.

Droge in alkohol

V nekaterih državah zakoni omejujejo ali prepovedujejo vnos alkohola in tudi prodajo in/ali uživanje alkohola. Pravočasno se pozanimajte o tem, saj so lahko nekatera zakonska določila zelo stroga. Zavedajte se, da pod vplivom alkohola veliko lažje postanete žrtve kriminalnih dejanj.

 

Zakonodaja o uporabi drog ali trgovanju z njimi in za to predpisanih kaznih, se od države do države razlikujejo. Doleti vas lahko visoka denarna kazen,dolga zaporna kazen ali celo obsodba na smrt (med njimi tudi Tajska, Malezija, Indonezija, Iran, Brunei). Sodni postopki na sodišču so lahko dolgi.  Po izkušnjah posameznikov so razmere v zaporih zelo slabe, predvsem v nekaterih državah Latinske Amerike, Afrike in Azije.

 

Nekatere države lahko v primerih prekupčevanja z mamili zavrnejo plačilo varščine. Če vas priprejo zaradi kupovanja, prodajanja, prenašanja ali uporabe mamil, se lahko zgodi, da boste zelo dolgo čakali na sodni postopek, ki lahko poteka v vam tujem jeziku in nepoznanih okoliščinah.

 

V primeru pripora imate možnost, da se o vašem priprtju obvesti diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije. V primeru, da v državi, kjer ste priprti, ni diplomatsko predstavništva Republike Slovenije, lahko zahtevate, da se obvesti katero od držav članic Evropske unije.

 

Nekaj priporočil:

  • svojo prtljago imejte ves čas pod nadzorom,
  • nikoli ne sprejemajte paketov od tujcev ali (bežnih) znancev, ki vas prosijo, da »jih samo prenesete« nekomu v tujino,
  • pazljivi bodite tudi pri sprejemanju daril; droge je zelo lahko skriti tudi v npr. kozmetiko ali otroške igrače.

Pri nepazljivosti ali preveliki zaupljivosti do tujcev/bežnih potovalnih znancev se vam lahko zgodi, da boste žrtev trgovanja z mamili, za katero boste kaznovani z zaporno kaznijo.

 

V kolikor ste med vašim bivanjem v tujini pravnomočno obsojeni na kazen zapora, imate možnost zaprositi za prenos izvršitve kazni (transfer) v Republiko Slovenijo. 

Naravne nesreče, politični nemiri in podobne izredne razmere

V primeru večjih naravnih katastrof, nasilnih političnih in verskih izgredov, izbruha vojaških spopadov oziroma podobnih izredni razmer v državi, kjer se nahajate, svetujemo, da o svoji prisotnosti obvestite Ministrstvo za zunanje zadeve in diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije v državi ter preverite tudi pogoje in možnosti vrnitve v Republiko Slovenijo oziroma v prvo varnejšo državo. Republika Slovenija lahko v takšnih situacijah tesno sodeluje tudi z ostalimi državami članicami EU. Na predstavništva držav članic EU se lahko obrnete tudi v primeru, če Republika Slovenija nima svojega predstavništva.

Odjava odhoda v tujino na upravni enoti

Če je vaše bivanje v tujini daljše od treh mesecev, morate prijaviti začasni odhod z območja Republike Slovenije in prijaviti začasno prebivališče. Če se za stalno odselite z območja Republike Slovenije morate skladno z veljavno zakonodajo Republike Slovenije odjaviti stalno prebivališče. Več informacij lahko pridobite tudi na upravnih enotah.