Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ZAČASNI POTNI LIST ZA VRNITEV

Ob odtujitvi osebnega dokumenta v tujini je izgubo oziroma krajo potrebno prijaviti pristojnim organom države (policiji), v kateri je bil dokument izgubljen. Ta dokument (potrdilo organa o odtujitvi osebnega dokumenta) služi kot podlaga za urejanje nadaljnjih postopkov pri pristojnih organih Republike Slovenije.

Če zaradi odtujitve potrebujete nov potovalni dokument, vam diplomatsko predstavništvo ali konzulat Republike Slovenije lahko izda potni list za vrnitev. Potni list za vrnitev je začasni dokument in je namenjen vrnitvi v kraj prebivanja. Z njim ne morete nadaljevati potovanja v preostale države vašega potovanja, prav tako pa se je potrebno pozanimati glede dodatnih vizumov, ki jih je potrebno na tak dokument še dodatno pridobiti pri pristojnih organih države, kjer se nahajate oz. boste preko njih potovali. Informacije o tem lahko dobite tudi na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije.

Evropski potni list za vrnitev oziroma Emergency Travel Document (ETD) pridobite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu katerekoli države članice EU, v primeru, ko slovenskega ni.

Za izdajo potnega lista za vrnitev je treba predložiti: potrdilo policije o odtujitvi osebnega dokumenta; vašo sliko; morebiten dodaten dokument s fotografijo (za identifikacijo).

Za izdajo potnega lista za vrnitev se zaračuna konzularna taksa.

Priporočljivo je, da si pred odhodom v tujino za to priskrbite fotokopijo potnega lista ali osebne izkaznice (ki jo hranite ločeno od originalnega dokumenta).