Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DIGITALNO POTRDILO

Če želite varno in sodobno elektronsko poslovati z državnimi organi Republike Slovenije potrebujete digitalno potrdilo. Z njim v poslovanju po internetu izkazujete svojo identiteto, jamčite za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se elektronsko podpisujete.

 

Za pridobitev spletnega kvalificiranega digitalnega potrdila SIGEN-CA, s katerim je možno dostopati do elektronskih storitev e-uprave za državljane (fizične osebe), morate oddati vlogo.

 

Digitalno potrdilo SIGEN-CA lahko pridobite državljani Republike Slovenije, starejši od 15 let, in tujci, ki imate v Republiki Sloveniji dodeljeni matično in davčno številko.

 

SIGEN-CA (eden izmed štirih overiteljev) na podlagi odobrenega zahtevka za digitalno potrdilo pripravi unikatno referenčno številko in avtorizacijsko kodo za vsakega posameznega uporabnika. Referenčno številko vam pošlje po elektronski pošti, avtorizacijsko kodo pa s poštno pošiljko. Postopek prevzema in zaščite digitalnega potrdila je opisan na spletnih straneh SIGEN-CA.

 

Veljavnost digitalnih potrdil je 5 let. Če želite po preteku veljavnosti še naprej uporabljati digitalno potrdilo SIGEN-CA, morate pridobiti novo potrdilo. V obdobju dveh mesecev pred iztekom veljavnosti lahko s starim potrdilom prek spletnega obrazca oddate zahtevek za novo digitalno potrdilo.

 

Več informacij najdete na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo in SIGEN-CA.