Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NEKAJ STATISTIKE

 

Konzularna služba varuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini ter spremlja zakonodajo s področja državljanstva, migracij, tujcev v RS itd. Izdaja diplomatska dovoljenja za prelete in pristanke letal Vlade RS in letal tujih vlad ter pristanke tujih ladij v slovenskem pristanišču kakor tudi za humanitarne ali vojaške prevoze čez slovensko ozemlje. Obvešča tuja diplomatska in konzularna predstavništva o priporih, prometnih nezgodah in drugih nezgodah njihovih državljanov. Obvešča sorodnike o priporih, prometnih nezgodah in drugih nezgodah slovenskih državljanov v tujini.

 

Nekaj zanimive statistike o delu konzularne službe smo zbrali v spodnjih infografikah.

 

V letu 2017 je delo konzularne službe Ministrstva za zunanje zadeve, s 65 konzularnimi uslužbenci na 53 predstavništvih Republike Slovenije, zaznamovalo predvsem konzularno krizno upravljanje, uvedba sms storitve "VELEPOSLANISTVO", priprava Zakona o konzularni zaščiti, ki je prva zakonska podlaga namenjena izključno konzularni zaščiti državljanov ter uvedba t.i. "outsourcinga" na Kitajskem, kar bo olajšalo pridobivanje vizumov v tej državi.

 

Poleg tega so slovenski konzuli v tujini v letu 2017 opravili več kot 48.500 različnih konzularnih opravil (npr. izdaja potnih listov in osebnih izkaznic, izdaja vizumov, razna potrdila o matičnih dejstvih, sprejemi vlog in zajemov prstnih odtisov za dovoljenja za prebivanje, itd).

 

Kratek povzetek letnega poročila Konzularne službe MZZ za 2017 v številkah lahko najdete v tej infografiki.

 

Konzularno delo diplomatskih predstavništev in konzulatov ter Konzularne službe Ministrstva za zunanje zadeve je bilo v letu 2016 v znamenju nudenja konzularne zaščite v odmevnih terorističnih napadih, nadgradnje informacijskih sistemov kot posledice modernizacije delovanja službe in spremembe zakonodaje.

 

Kljub izzivom v mednarodni skupnosti je glavnino konzularnih opravil še vedno predstavljalo izdajanje vstopnih in potovalnih dokumentov, overjanje listin, opravljanje različnih poizvedb in matičnih opravil. Slovenski konzuli v tujini so v letu 2016 med drugim opravili več kot 14.667 overitev podpisov na javnih in zasebnih listinah.

 

Kratek povzetek letnega poročila Konzularne službe MZZ za 2016 v številkah lahko najdete v tej infografiki.

 

V letu 2015 so konzularni uslužbenci v ministrstvu in slovenskih predstavništvih v okviru rednih pristojnosti aktivno sodelovali in priskočili na pomoč v številnih primerih reševanja in zaščite interesov slovenskih državljanov, ki so v tujini pogrešili osebne dokumente, bili priprti ali zaprti, udeleženi v nesrečah ali so imeli hujše socialne ali zdravstvene težave.

 

Glavnino konzularnih opravil pa je še vedno predstavljalo izdajanje vstopnih in potovalnih dokumentov, overjanje listin, opravljanje različnih poizvedb in matičnih opravil.

 

Kratek povzetek letnega poročila Konzularne službe MZZ za 2015 v številkah lahko najdete v tej infografiki.