Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NAPOTKI PRED POTOVANJEM

Seznanite se z običaji, navadami in zakoni v državi

O državi, v katero potujete, pridobite čim več informacij (internet, turistični vodniki, potopisne revije, forumi). Spremljajte opozorila in napotke Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, ki vsebujejo informacije o varnosti potovanj (politični nemiri in konflikti, naravne nesreče, epidemije).*

 

Pridobite si tudi nujne telefonske številke (policija, bolnice, …) ter kontaktne podatke o diplomatskih predstavništvih in konzulatih Republike Slovenije. Če v državi, kamor potujete, Republika Slovenija nima svojega predstavništva, se pozanimajte o predstavništvih ostalih držav članic Evropske unije vaše ciljne destinacije. V skladu z veljavno evropsko zakonodajo vam lahko v nujnih primerih zagotovijo osnovno konzularno pomoč.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije priporoča vsem, ki potujejo v tujino, da zavarujejo sebe in svoje premoženje. 

 

*Čeprav so potovalni nasveti in informacije skrbno pripravljeni, so splošne narave in se lahko spreminjajo. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje zadeve in diplomatska predstavništva in konzulati ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko na potovanju doživeli.

 

Preverite vaše potovalne dokumente

Preverite, ali je vaš potovalni dokument veljaven in v dobrem stanju.

 

V primerih kraje ali izgube potovalnega dokumenta, je priporočljivo imeti s seboj fotokopijo ali na elektronskem naslovu shranjen sken potovalnega dokumenta in fotografijo za osebni dokument.

 

Kopije osebnih dokumentov hranite ločeno od drugih dokumentov.

 

Pridobite si vizum

Pozanimajte se, ali za vstop v državo potrebujete vizum. Vizum si pravočasno priskrbite na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu tuje države, ki je pristojno za izdajanje vizumov slovenskim državljanom.

 

Uredite si ustrezno zdravstveno zavarovanje in cepljenje

Strošek zdravstvene oskrbe brez ustreznega zavarovanja lahko hitro naraste (bivanje v bolnišnici, operacije, prevozi), razmere v zdravstvenih ustanovah po svetu pa niso vedno primerljive s slovenskimi.

 

Če potujete po državah EU in EGP, Švici, Makedoniji, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Avstraliji si pravočasno priskrbite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, saj obvezno zdravstveno zavarovanje omogoča uveljavljanje (praviloma) brezplačnega nujnega zdravljenja le v nekaterih tujih državah.


Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (povezava).

 

Za podrobnejše informacije se obrnite na območne enote ali izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 

Zavarovanje za potovanje v tujino lahko sklenete pri vseh slovenskih zavarovalnicah. V večini turističnih agencij je lahko vključeno v ceno potovanj, ponujajo pa ga tudi nekateri izdajatelji mednarodnih plačilnih kartic.

 

Preverite, ali je vaše zavarovanje veljavno za celotno potovanje in ali vključuje vse potnike in vse aktivnosti, ki jih boste v tujini opravljali (npr. nevarni/adrenalinski športi, vsa prtljaga in oprema…). Številko police nezgodnega zavarovanja in telefonske številke centra, kamor lahko pokličete 24 ur na dan, imejte ves čas pri sebi.

 

Pravočasno se pozanimajte o obveznem cepljenju oz. drugih zdravstvenih napotkih (več >>) za državo, v katero potujete. Če potujete na območja, kjer obstaja nevarnost epidemij, preverite morebitne preventivne ukrepe tudi na straneh: Ministrstva za zdravje ali Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

 

V nekaterih državah je obvezno/priporočljivo cepljenje določenim boleznim (npr. rumena mrzlica, malarija, ebola), države pa celo zahtevajo potrdilo o cepljenju (tudi če potniki samo potujejo prek držav). Seznam držav in priporočena zaščita pred boleznimi se iz leta v leto spreminja, zato je podatke potrebno sproti preverjati:

Potnikom priporočamo, da se pred potovanjem v tujino o tem vedno posvetujejo v ambulantah za popotnike. Uporabne informacije lahko pridobite tudi na povezavi Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana (spletna povezava "Zdravi na pot + nazaj"). 

 

Po potrebi si za potovanje pripravite zalogo zdravil in jo imejte v ročni prtljagi.

 

Preverite razmere na cestah in se seznanite s cestnimi pravili

Pravočasno se seznanite s cestno-prometnimi predpisi v tujih državah in stanjem cest na poti. V nekaterih državah veljajo posebna pravila (vožnja po levi strani, omejitve hitrosti...) in ceste ter prevozna sredstva so lahko v slabšem stanju. 

 

Določena previdnost je potrebna pri najemanju taksijev oz. podobnih prevoznih storitev (uradni in licencirani prevozniki). Avtoštop pomeni določeno stopnjo varnostnega tveganja, prav tako pa vse države nimajo razvite kulture avtoštopanja.

 

Če potujete z lastnim vozilom, se prepričajte, ali je vaše vozniško dovoljenje veljavno. Večina evropskih držav priznava slovensko vozniško dovoljenje, nekatere pa izrecno zahtevajo tudi mednarodno). Preverite obveznost plačevanja cestnin.

 

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete tudi na informacijski center AMZS.

 

Poskrbite za finančna sredstva

Vzemite dovolj denarja za potovanje. Namesto gotovine je priporočljivo imeti plačilne kartice ali potovalne čeke. Preden odpotujete, se pozanimajte, ali lahko z vašimi plačilnimi karticami plačujete v tujini ter kako lahko plačilne kartice ali potovalne čeke nadomestite v primerih kraje/izgube. S seboj vzemite kontaktne številke, če bi morali kartico preklicati.

 

Če je mogoče, imejte gotovino v manjših enotah. Pozanimajte se o valuti države kamor potujete, ter o možnostih menjave evrov in drugih mednarodnih valut.

 

Če potujete z živalmi

Če potujete v tujino s hišnim ljubljencem, je pomembno, da pravočasno pred potovanjem preverite, kakšne so zatheve za vstop v državo v katero potujete in za vračanje iz te države nazaj v Slovenijo (Evropsko Unijo). Živali morajo biti ob premikih ustrezno označene, izpolnjevati morajo zdravstvene zahteve in spremljati jih mora predpisana dokumentacija.

 

Predvsem kadar potujete v države izven Evropske Unije je pomembno, da preverite, ali te države za vstop zahtevajo še dodatne preiskave, cepljenja (poleg cepljenja proti steklini) ali dokumentacijo (Veterinarsko spričevalo).

 

Več informacij o potovanju s hišnimi živalmi v tujino in vračanje lahko dobite na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastiln in na Finančni upravi.