Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

VSEBINSKA ZASNOVA KONFERENCE

 

Namen konference je okrepiti bilateralno sodelovanje z državami regije Latinske Amerike in Karibov (LAK), predvsem na gospodarskem in znanstveno-raziskovalnem področju, ter približati regijo širšemu krogu slovenskega prebivalstva s kulturnimi in promocijskimi dogodki.

 

 

RAZPRAVE

 

Štiridnevna konferenca bo vključevala tri sklope za krepitev dvostranskega in med-regionalnega sodelovanja z državami regije LAK na več področjih:  

 

  • Prvi sklop z naslovom EU-LAK – za trajnostno okolje in krožno ekonomijo bo potekal 20. maja 2019 dopoldan v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma in je namenjen krepitvi dvostranskega in med-regionalnega političnega dialoga in sodelovanja, s poudarkom na okolju in krožnem gospodarstvu. Pričakujemo sodelovanje visokih predstavnikov RS in EU institucij, gospdoarstva, univerz in znanstveno raziskovalnih ustanov RS in držav regije LAK, civilnih iniciativ s področja okolja v RS in LAK ter predstavnikov držav LAK in diplomatskega zbora.
  • Drugi sklop bo namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja z nekaterimi državami regije, ki bo potekal v četrtek 23. maja 2019 v Hotelu City v Ljubljani in bo predstavil možnosti gospodarskega sodelovanja z nekaj državami regije (mdr. Kuba, Urugvaj).  V okviru le-tega bo ob udeležbi predstavnikov ministrstva za zunanjo trgovino in tuje investicije in Gospodarske zbornice Kube ter podjetij, v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom ter MGRT izvedena predstavitev možnosti sodelovanja s Kubo.
  • Tretji sklop bo namenjen področju znanosti in raziskovanja, v okviru katerega bo izvedena več dnevna strokovna delavnica/seminar, ki jo organiziramo skupaj z EU-LAC Fundacijo ter Bavarsko raziskovalno zvezo BayFOR in v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Agencijo RS za raziskave (ARRS) in raziskovalnimi institucijami RS. Delavnica/seminar je namenjena predstavnikom raziskovalnih agencij oz. ministrstev za znanost in raziskovanje ter raziskovalcem iz držav LAK in EU. Prispevala bo h krepitvi sodelovanja raziskovalcev obeh regij in predstavitvi postopkov za prijave na skupne projekte v okviru mehanizmov EU kot je Obzorje 2020, predvsem na področjih, kjer se kaže največ sinergij med regijama, to so okolje, biotehnologija, trajnostni razvoj.

 

UDELEŽENCI KONFERENCE

 

Na dogodku pričakujemo sodelovanje visokih predstavnikov RS in EU institucij, univerz in znanstveno raziskovalnih ustanov RS in držav regije LAK, civilnih iniciativ s področja okolja v RS in LAK ter predstavnikov držav LAK in diplomatskega zbora. Konferenco bo odprl gostitelj zunanji minister in podpredsednik Vlade RS  dr. Miro Cerar.

 

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

 

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

V spremljevalnem programu Dni LAK 2019 bodo med 22. in 26. majem v Slovenski kinoteki v sodelovanju z veleposlaništvi držav LAK predvajani latinskoameriški filmi.