Skoči na vsebino

SPREMLJEVALNI DOGODKI

 

Spremljevalni program konference se je začel z gostovanjem plesnega para Bilisco in Carol, ki predstavlja najboljšo tradicijo brazilskega dvoranskega plesa v sodobni različici; plesa, ki zabava, spodbuja in zapeljuje. Dogodek v organizaciji Veleposlaništva Brazilije v Ljubljani je potekal v torek, 13. marca 2018 ob 20. uri, v Kavarni Sem v Etnografskem muzeju na Metelkovi ulici 2 v Ljubljani.

 

 

Dnevi latinskoameriškega filma v Slovenski kinoteki


Dnevi latinskoameriškega filma v Slovenski kinoteki (Miklošičeva cesta 28) bodo potekali 19. 3., 23. 3., 9. 4. in 23. 4. 2018. Dnevi filmov so organizirani v sodelovanju z veleposlaništvi latinskoameriških držav, ki so prispevala filme. Filmi bodo predvajani v španskem oz. portugalskem jeziku z angleškimi podnapisi. Vstop za obiskovalce je prost.


Program:

  • Ponedeljek, 19. 3. 2018 ob 19.30: brazilski film "Dragi veleposlanik" (Querido Embaixador). Pred predstavo bo obiskovalce nagovoril veleposlanik Brazilije v Sloveniji, Nj. Eksc. g. Renato Mosca de Souza. Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.

Naslov filma:"Dragi veleposlanik" (Querido Embaixador)
Režiser: Luiz Fernando Goulart, Brazilija, 2017, dokumentarna drama, čb/barvni, 89', v portugalščini z angleškimi podnapisi.


Vsebina: Film pripoveduje nenavadno zgodbo Luiza de Souza Dantasa (Norival Rizzo), brazilskega veleposlanika v Parizu med drugo svetovno vojno, ki je kljub navodilom brazilske vlade iz humanitarnih nagibov rešil na stotine ljudi in jim izdal vizume, ker bi jih sicer čakala gotova smrt. Zgodba se dogaja med leti 1922 in 1944. Poleg igranih prizorov so v filmu tudi intervjuji s preživelimi in arhivski posnetki. Brazilski Luiz de Souza Dantas je kot nemški Oscar Schindler ali švedski Raoul Wallenberg. Leta 2003 je posthumno prejel priznanje "Pravičnik med narodi", ki ga podeljuje Yad Vashem (Muzej Holokavsta) v Jeruzalemu.

 

  • Petek, 23. 3. 2018 ob 17.30: argentinski film "Zadnji Elvis" (El último Elvis). Pred predstavo bo obiskovalce nagovoril g. Sebastian Norberto Kobaru, predstavnik veleposlaništva Argentinske republike na Dunaju. Kratko točko argentinske glasbe bo predstavil argentinski umetnik Guillermo Escalante, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji. Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Argentinske republike na Dunaju za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.

Naslov filma:"Zadnji Elvis" (El último Elvis)
Režiser: Armando Bó, Argentina, 2012, DCP, barvni, 91', v španskem jeziku z angleškimi podnapisi.

Vsebina: Carlos Gutiérrez (John Mc Inerny) je ločeni pevec z majhno hčerko Liso Marie (Margarita Lopez), ki je ne vidi prav pogosto. Živi kot reinkarnacjia Elvisa Presleya in ga posnema. Bliža se starosti, ko je njegov idol umrl, zato se počuti, da je njegova prihodnost prazna in brez smisla. Nepričakovana situacija ga prisili, da prevzame odgovornost za svojo hčer. Ponovno mora zopet začeti delati in s hčerko prebiti veliko časa, kljub temu pa še naprej živi v zanikanju realnosti.

 

Več o filmih, ki bodo predvajani v aprilskih terminih 9. 4. in 23. 4. 2018, bo znano v kratkem.

 


Večer literature in kulture Latinske Amerike v Knjigarni Konzorcij

 

Večer literature in kulture Latinske Amerike v Knjigarni Konzorcij bo potekal 21. marca 2018 med 18.00 in 20.00 uro. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Oddelkom za romanske jezike in književnost Filozofske fakultete, profesorji, prevajalci iz španskega in portugalskega jezika ter avtorji iz Latinske Amerike, ki živijo v Sloveniji. Literaturo in kulturo Latinske Amerike z različnih vidikov, literarnega, sociološkega, kulturnega, bodo v razpravi predstavile dr. Jasmina Markič, Urša Geršak in dr. Maja Šabec. Predstavljeno bo tudi nekaj prevodov latinskoameriških avtorjev v slovenščino ter odlomkov izvirnih besedil. Dogajanje bo z glasbenim nastopom popestril argentinski umetnik Guillermo Escalante, ki že nekaj let živi in ustvarja v Sloveniji.

 

 

Razstavi "Voda, naše upanje" in "Čar lesa"

 

Na dan konference, 22. marca 2018, bosta v prostorihMestnega muzeja v Ljubljani, Gosposka ulica 15,  na ogled razstavi "Voda, naše upanje" in "Čar lesa".

 

Fotografska razstava "Voda, naše upanje"
V notranjem dvorišču Mestnega muzeja bo predstavljen del razstave "Voda, naše upanje", povezana s tretjim panelom, ki bo obravnaval okoljske tematike, in svetovnim dnevom voda (22. marec). Zaščitni znak Slovenije so prav gotovo njene vode, saj se s 7500 vodnimi viri, mrežo 26.000 kilometrov rek in potokov, 200 naravnimi in umetnimi jezeri ter 7700 deročimi rekami uvršča med evropske države z najbogatejšimi in najbolj dinamičnimi vodnimi sistemi. Razstava "Voda, naše upanje" predstavlja fotografije osmih najznačilnejših zaščitenih območij iz različnih slovenskih regij in slovenskih voda, na primer Triglavskega narodnega parka in reke Soče, Škocjanskih jam, Sečoveljskih solin, Logarske doline, Kočevskega gozda, reke Kolpe in krajinskega parka Goričko.

 

Razstava "Čar lesa"
Namen prireditev "Čar lesa" je ozaveščanje ljudi, da bi se odločali za gradnjo z lesom in za lesne izdelke. Da bi spodbudili mlade za lesarski poklic in obdelavo ter oblikovanje lesa, Direktorat za lesarstvo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija, v sodelovanju z Društvom za zaščito lesa Slovenije, vsako leto objavijo natečaj za izdelke, ki jih nato razstavijo na promocijski razstavi "Čar lesa". Naslednja razstava bo maja 2018 v Cankarjevem domu. Razstavljeni eksponati so del izdelkov, ki so nastali v sklopu tega projekta.

 


Kulinarični program


V tednu med 19. 3. in 23. 3. bodo nekatere ljubljanske restavracije s kulinarično ponudbo regije Latinske Amerike in Karibov sodelovale s posebno ponudbo.

 

Restavracija Argentino bo izpostavila nekaj tipičnih argentinskih jedi, v četrtek 29. marca pa bo ob 19 uri v Caffe clubu Argentino organizirala večer argentinskih vin.

 

Restavracija Imperio bo na dan konference posebej izpostavila sveže koruzne tortilje.

 

 

Dan Latinske Amerike in Karibov

Vsebina konference

Plakat