Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

SPREMLJEVALNI DOGODKI

 

Dnevi latinskoameriškega filma v Slovenski kinoteki

 

22.-26. maj 2019

Slovenska kinoteka

Miklošičeva 28

Ljubljana

 

Dnevi latinskoameriškega filma v Slovenski kinoteki bodo potekali od 22. do 26. maja 2019. Dnevi filmov so organizirani v sodelovanju z veleposlaništvi latinskoameriških držav, ki so prispevala filme. Filmi bodo predvajani v španskem oz. portugalskem jeziku z angleškimi podnapisi. Celoten program si lahko ogledate tu.

 

Program:

 

 • Sreda, 22. maj 2019, ob 21.00: brazilski film "Elis". Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Brazilije v Ljubljani za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.
   
  Naslov filma: "Elis"
  Režiser: Hugo Prata, Brazilija, 2016, barvni, 110', angleški podnapisi

  Vsebina: Življenje Elis Regina, mogoče največje brazilske pevke vseh časov, je v tem glasbenem-biografskem filmu prikazano v živahno utripajočem ritmu. Ognjevita "pimentinha" (ki jo briljantno igra Andréia Horta), usmerjevalka kulturnih trendov, ki je nakazala slogovni premik od bossa nove k brazilski popularni glasbi, je imela burno življenje. Medtem, ko se je spopadala z diktaturo v svoji domovini, se je borila tudi z osebnimi demoni. Film Elis prežema duša pevke in države, ki jo je ljubila. 
   
 • Četrtek, 23. maj 2019, ob 19.00: kolumbijski film "Gabo". Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Kolumbije na Dunaju za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.
   
  Naslov filma: "Gabo"
  Režiser: Justin Webster, Kolumbija, 2015, barvni, 90', angleški podnapisi
   
  Vsebina: Kako je deček iz zaostalega mesta na karibski obali postal pisatelj, ki je osvojil srca milijonov, od najrevnejših do najmočnejših? Kako je s svojim delom spremenil naše dojemanje realnosti? Odgovor leži v neverjetni zgodbi Gabriela Garcíe Márqueza, Nobelovega nagrajenca za književnost leta 1982 in avtorja svetovno znane in kritiško cenjene mojstrovine Sto let samote. Kolumbijski novinar in faliran študent prava je odrastel sredi revščine in nasilja severne Kolumbije. Ljubezen do življenja in čutna, magična senzibilnost sta ga gnali, da je postal pionir književnosti s pozitivnim odnosom do življenja, prek svojega militantnega novinarstva in prijateljstva s političnimi voditelji, kot sta bila Fidel Castro in Bill Clinton, pa je sodeloval v političnih bojih 70. in 80. let. Ta dokumentarec je zgodba o neverjetni moči človeške domišljije, ki sledi prepletenim nitim življenja in dela Gabriela Garcíe Márqueza – "Gaba", kakor je znan po vsej Latinski Ameriki, ter narativne napetosti raziskovanja.
   
 • Petek, 24. maj 2019, ob 19.00: argentinski film " Juan Moreira ". Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Argentinske republike na Dunaju za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.
   
  Naslov filma: "Juan Moreira"
  Režiser: Leonardo Favio, Argentina, 1973, barvni, 102', angleški podnapisi

  Vsebina: V poznem 19. stoletju je mulovodec Juan Moreira (Rodolfo Bebán) dober gaucho in delavec, ki je tako kot mnogi drugi podvržen zlorabi in ponižanju, ki ju izvajajo tisti, ki imajo moč, tj. policija ali posestniki. V tej čudoviti in kompleksni argentinski zgodovinski drami se na platnu odvije velik del resnične zgodbe o Juanu Moreiri, morilcu iz 19. stoletja. Ko je prišel v argentinske kinematografe, je bil Juan Moreira najpriljubljenejši lokalno posnet film vseh časov.
   
 • Sobota, 25. maj 2019, ob 19.00: kubanski film "Zakaj moje prijateljice jočejo?" (¿Por qué lloran mis amigas?). Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Kube na Dunaju za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.
   
  Naslov filma: "Zakaj moje prijateljice jočejo?" (¿Por qué lloran mis amigas?)
  Režiser: Magda González Grau, Kuba, 2017, barvni, 82', angleški podnapisi
   
  Vsebina: Zakaj moje prijateljice jočejo? je prvi igrani celovečerec Magde González Grau, v središču katerega so življenjske zgodbe štirih prijateljic, ki se ponovno srečajo po več kot dvajsetih letih. Na tem srečanju pridejo na dan njihovi spori, frustracije in bridkosti, vendar si pripovedujejo tudi o svoji sreči in dosežkih v letih, ko se niso videle. V filmu se tako prepletata preteklost in sedanjost.
   
 • Nedelja, 26. maj 2019, ob 21.30: mehiški film "Breme" (La carga). Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Mehike na Dunaju za sodelovanje pri organizaciji kino projekcije.
   
  Naslov filma: "Breme" (La carga)
  Režiser: Alan Jonsson, Mehika/Španija, 2016, barvni, 94', angleški podnapisi  

  Vsebina: Zgodovinski film, prikazuje leto 1547, ko je bila Mehika še del španskega imperija. Horacio García Rojas igra Painalija, pripadnik plemena Tameme, dela kot nosač, nosi tako stvari kot ljudi, in postane del zarote španskih gospodarjev. Maria Valverde igra špansko plemkinjo Eliso, ki postane Painalijevo breme. Kmalu skupaj iščeta pravico proti zavojevalskim Špancem.

 

 

Dan Latinske Amerike in Karibov

Vsebina konference

Plakat