Skoči na vsebino

SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

16.–17. maj 2017, Vodnikova domačija Šiška

Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

 

 

TOREK, 16. 5.

 

10h Maritu in želva (etiopska otroška pravljica)

V neki etiopski vasi se odločijo zgraditi šolo. Ker hitijo, da bi lahko otroci čim prej začeli z učenjem, v bližini ležečo spečo želvo zamenjajo za zidak in jo po pomoti zazidajo v steno nove šole. Želva je tako ves čas v šoli, posluša, kaj se učijo otroci, nikoli pa se ne oglasi. Dokler nekega dne ne opazi, da neka deklica ostaja v šoli tudi po pouku in se sama uči. Takrat jo pokliče po imenu: "Maritu!" Med želvo in deklico Maritu se splete tesno prijateljstvo.

Vodi: Špela Frlic

 

10h Kako pisati o Afriki? (literarna delavnica)

Ob prebiranju knjižice Kako pisati o Afriki? kenijskega pisatelja Binyavange Wainaine ter ob branju odlomkov literarnih del bomo preizpraševali načine pisanj in perspektive branj afriške literature ter poskušali misliti kritične odstope od orientalističnih in antropoloških branj tovrstnega leposlovja. Vodi: Petra Meterc, število mest je omejeno, prijave na: petra.meterc(at)gmail.com

 

13h Podobe Afrike znotraj razvojnih projektov in nevladnih organizacij (okrogla miza)

Okrogla miza se bo osredotočila na vprašanje, kakšna podoba Afrike se vzpostavlja znotraj razvojnih projektov v različnih organizacijah in kako v javnosti uskladiti različne predstave o Afriki in ne zaiti na področje izključujočih, sterotipnih podob. Sodelujoči: Ibrahim Nouhoum (Mednarodni afriški forum), Max Zimani (Sloga), Jure Ule (Roof for all), Kumlachew Getu Salilew (Fakulteta za družbene vede), Sarah Lunaček Brumen (Filozofska fakulteta), Anuša Pisanec (Worldbank Group)

Moderator: Aleksandra Gačić

Okrogla miza bo potekala v angleščini.

 

13-15h Predstavitev nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z Afriko

 

18h Če ima človek ime, ga je težje ubiti

Prevajalka in afrikanistka dr. Katja Zakrajšek se bo v pogovoru z urednikom Aljošo Harlamovom osredotočila na prvenec alžirskega pisatelja Kamela Daouda Primer Meursault (Mladinska knjiga, 2016), ki je očaral bralce in literarne kritike po vsem svetu ter pisatelja nemudova uvrstil v literarne zvezdnike.

 

19.30h Pogostitev

 

20h Pogled tujega, pogled domačega

Z alžirskim pisateljem in novinarjem Saidom Khatibijem, ki je za knjigo Oriental Gardens, ki govori o popotovanju po Sloveniji in državah Balkana leta 2015 prejel Ibn Battutovo nagrado, in slovensko pisateljico in popotnico Magdo Rejo, katere literarni potopis Ime tvoje zvezde je Bilhadi (Sanje, 2006) je leta 2006 prejel nagrado Najboljši prvenec, se bomo pogovarjali o popotniški literaturi, Sloveniji, Alžiriji, Sahari in še marsičem drugem.

 

Dodatni program:

 

17. - 21.h Knjigarna z afriškimi knjigami

Obogatite svojo domačo knjižnico z nakupom del afriških pisateljev, ki so izšle pri slovenskih založbah!

 

18. - 21.h Projekcija pesmi nigerijskega pesnika Niyi Osundareja

 

SREDA, 17. 5.

 

11h Vsi moramo biti feministi (literarna delavnica)

Delavnica, ki bo izhajala iz branja eseja Vsi moramo biti feministi (Sanje, 2017), znane nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie bo vnovično artikulirala vprašanje spola, ki je »kot se izraža dandanes, ena sama krivica«. Trenutno stanje, ki nas mora navdahniti z jezo, pa nudi tudi prostor pozitivnim spremembam, optimizmu in dopušča ljudem možnost, da se spremenijo na bolje.

Vodi: Aleksandra Gačić, število mest je omejeno, prijave na: gacic.aleksandra3(at)gmail.com

 

17h Etiopska legenda Kaldi in plešoče koze (družinski dogodek)

Ko nekega dne Kaldi pase očetovo čredo koz, opazi, da koze veselo poplesujejo. Radoveden, kaj se jim je zgodilo, jim sledi in opazi, da zobajo rdeče jagode, ki rastejo na sosednjem grmu in jih tudi sam poskusi. Medtem, ko bodo otroci prisluhnili najbolj znani etiopski legendi o tem, kako so odkrili učinek kavnih zrn, si bodo starši lahko privoščili užitek v pitju izvrstne etiopske kave.

Vodi: Špela Frlic

 

17h The Art of Ama Ata Aidoo (dokumentarni film)

Dokumentarni film o ganski pisateljici Ami Ati Aidoo nam bo ponudil vpogled v okolje, iz katerega je pisateljica črpala navdih za svoja dela, ki izražajo radikalno politično vizijo in poskušajo po kolonializmu revitalizirati afriško identiteto ter se ukvarjajo z vprašanjem, kako ustvariti moderno afriško družbo, ki temelji na sobivanje nekolonialnih vzorcev, tradicij, sodobnosti in tehnološke družbe.

Dokumentarni film bo v angleščini.

 

18h Sanje so lahko vrhunec človekovega življenja

Esejist, literarni komparativist in pesnik Iztok Osojnik se bo v pogovoru s prevajalko in publicistko Petro Meterc osredotočil na roman Cesta sestradanih (Kud Police Dubove, 2016), za katerega je nigerijski pisatelj Ben Okri leta 1991 dobil prestižno Bookerjevo nagrado.

 

20h Pivo v biljardnici

»Pivo v biljardnici je najboljša knjiga, kar jih je bilo kdaj napisanih o Egiptu. Zadržana, podcenjena, na videz brez umetniških in formalnih pretenzij. Pa vendar pogubna v svojih pogledih na človeka in politiko.« Ob pivu bo potekal večer glasnega branja romana Pivo v biljardnici (*cf., 2015), egiptovskega pisatelja Waguiha Ghalija. Roman bosta brala Nejc Bahor in Pia Nikolič. Medijski sponzor dogodka je Radio Študent.

 

Dodatni program:

 

17. - 21h Knjigarna z afriškimi knjigami

Obogatite svojo domačo knjižnico z nakupom del afriških pisateljev, ki so izšle pri slovenskih založbah!

 

17. - 21h Afriški market

Vsi dogodki so brezplačni!