Skoči na vsebino

DAN AFRIKE

Ministrstvo za zunanje zadeve bo v okviru Strateškega foruma Bled in pod pokroviteljstvom predsednika Republike Boruta Pahorja in 14. in 15. maja 2018 v Ljubljani organiziralo 7. mednarodno konferenco Dan Afrike. Konferenca, ki bo prvi dan potekala v hotelu Union, bo organizirana v sodelovanju s Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE) in Mednarodnim afriškim forumom. Partner prvega dne konference je britanski inštitut za mednarodne odnose Chatham House. S konferenco, ki je prvič potekala leta 2012, obeležujemo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti/Afriške unije.


Konferenca, katere namen je poglobitev dvostranskih odnosov in sodelovanja med afriškimi državami in Slovenijo, se bo pričela z otvoritveno slovesnostjo, na kateri bo udeležence nagovoril minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Častni govorci bodo predstavniki držav in organizacij, ki se bodo konference udeležile na visoki ravni.


Program prvega dne konference je namenjen izboljšanju učinkov politik na državljane Evrope in Afrike na podlagi globljega razumevanja in okrepljenega sodelovanja med kontinentoma. V ospredju bo sodelovanje med Afriko in Evropo na področju upravljanja, ki je bilo na 5. vrhu Afriške unije in Evropske unije novembra lani v Abidjanu določeno kot eno od štirih strateških področij medsebojnega partnerstva.

 

Slovenija želi poglobiti dvostranske odnose z afriškimi partnerji, še posebej na gospodarskem področju. V afriških državah v zadnjem času prihaja do hitrih strukturnih sprememb, pospešene gradnje infrastrukture, razvoja okoljsko trajnostne industrijske proizvodnje in krepitve digitalne povezanosti. Tranzicija afriških držav predstavlja velik potencial za sodelovanje in na številnih področjih lahko prav Slovenija ponudi odgovore in rešitve za specifične potrebe afriških partnerjev. Drugi dan konference bo tako posvečen obravnavi poslovnih priložnosti in krepitvi gospodarskega sodelovanja med afriškimi državami in Slovenijo. Izbrane afriške države bodo predstavile gospodarske in investicijske priložnosti na njihovem trgu. Predstavljeno bo slovensko gospodarstvo in znanje, v popoldanskem delu pa bodo organizirani skupinski obiski pri izbranih slovenskih podjetjih.


Na konferenco so vabljeni predstavniki politične, gospodarske, akademske in kulturne sfere iz evropskih in afriških držav, člani diplomatskega zbora in predstavniki mednarodnih organizacij, odprta pa je tudi za širšo javnost.


Konferenca bo vključevala tri panelne razprave:


1. Zaupanje in upravljanje v spreminjajočem se svetu: zagotoviti vključujoče in odgovorne ustanove za spodbujanje trajnostnega razvoja,
2. Partnerstvo Afrika-Evropska unija v praksi: področja izmenjav in sodelovanja v podporo dobremu upravljanju,
3. Sinergije za povečevanje učinkov: evropsko-afriško sodelovanje pri postavljanju svetovnih standardov.

 

Ob robu konference bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Slovenskim etnološkim muzejem, Konzorcijem in afriško diasporo v Ljubljani potekal  pester spremljevalni kulturni in akademski program s predstavitvijo plesnih in glasbenih delavnic.