Skoči na vsebino

DAN AFRIKE

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v okviru Strateškega foruma Bled in v sodelovanju z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Mednarodnim afriškim forumom organizira 6. mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo potekala 18. in 19. maja 2017 v Kongresnem centru Brdo. S konferenco, ki je prvič potekala leta 2012, organizatorji že tradicionalno obeležujejo obletnico ustanovitve Organizacije afriške enotnosti/Afriške unije.

 

Otvoritveni slovesnosti, na kateri bodo udeležence nagovorili visoki politični predstavniki Slovenije, bodo sledile panelne razprave o izzivih in priložnostih na afriškem kontinentu ter pobudah za okrepitev sodelovanja med Slovenijo in afriškimi državami.

 

Teme osrednjih panelnih razprav konference Dan Afrike bodo:

  1. Mladi in ustvarjanje delovnih mest,
  2. Gospodarsko in kulturno povezovanje afriških držav,
  3. EU - Afrika: skupni izzivi in skupna vizija 

Slovenija želi poglobiti dvostranske odnose z afriškimi partnerji, posebej na področju gospodarskega sodelovanja. V zadnjem času prihaja v afriških državah do hitrih strukturnih sprememb, pospešene gradnje infrastrukture, razvoja okoljsko trajnostne industrijske proizvodnje in krepitve digitalne povezanosti. Tranzicija afriških držav predstavlja velik potencial za sodelovanje in na številnih področjih lahko prav Slovenija ponudi odgovore in rešitve za specifične potrebe afriških partnerjev. Tako bodo drugi dan konference gostujoče afriške delegacije predstavile gospodarske in investicijske priložnosti, poleg tega bo možnost organizacije srečanj med predstavniki zainteresiranih slovenskih in afriških podjetij.

 

Na konferenco so vabljeni predstavniki politične, gospodarske, akademske in kulturne sfere iz evropskih in afriških držav, člani diplomatskega zbora in predstavniki mednarodnih organizacij, odprta pa je tudi za širšo javnost.

 

Ob robu dogodka bo potekal kulturni in akademski program, ki bo osvetlil bogato dediščino in sodobno kulturo afriškega kontinenta.