Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DR. DANILO TÜRK

Ob 25-letnici sprejetja Republike Slovenije v članstvo OZN

Petindvajsetletnica članstva Republike Slovenije v Organizaciji združenih narodov je priložnost za čestitke vsem tistim slovenskim diplomatkam in diplomatom, ki so v tem času dali svoj prispevek k delovanju naše države v tej najpomembnejši mednarodni organizaciji. Imel sem to posebno čast in zadovoljstvo, da sem z mnogimi tudi osebno tesno sodeloval. Vsem, ki so mi pri mojem delu pomagali, se zahvaljujem.

 

Seveda pa v teh dneh razmišljam tudi o svojih izkušnjah. Več kot štirideset let sem v različnih vlogah deloval v OZN ali v tesni povezavi s svetovno organizacijo – kot strokovnjak za človekove pravice, kot veleposlanik, kot pomočnik generalnega sekretarja, kot šef države članice OZN in naposled kot kandidat za položaj generalnega sekretarja. Veliko je bilo izkušenj in zanimivih trenutkov, o čemer bom gotovo kdaj napisal kaj več. Tačas pa moram opozoriti zlasti na težavnost razmer, v katerih se je znašla Organizacija združenih narodov. Politično je vse bolj odrinjena na rob in grozi ji velika finančna kriza. To je razlog za zaskrbljenost, ki sem jo zaznal tudi v pogovoru s sedanjim generalnim sekretarjem OZN Antóniem Guterresom v New Yorku 11. aprila letos. Morebiti se bo organizaciji uspelo izogniti finančni krizi, ne moremo pa kar verjeti v tak scenarij.

 

Organizacija združenih narodov je organizacija malih držav, ki sestavljajo večino njenega članstva, in majhnega števila velikih sil, ki imajo odločilno besedo. Vselej se je treba truditi za ravnotežje med obema skupinama, saj samo to zagotavlja verodostojnost in uspešno delo organizacije. Zdaj bo treba poiskati način, kako preprečiti njeno drsenje na obrobje. Seveda bodo potrebne tudi reforme. Toda prva naloga je pridobivanje politične volje za obnovitev njene vloge, zapisane v Ustanovni listini. Ne dvomim, da se bodo prizadevanja za tak razvoj v prihodnjih letih krepila, in upam, da se bo Slovenija vanje vključila.