Skoči na vsebino

Slovensko predsedovanje SEECP

Logotip slovenskega predsedovanja SEECP

Slovenija od 1. julija 2017 predseduje Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP). SEECP je bil vzpostavljen v Sofiji leta 1996 s ciljem krepitve regionalnega sodelovanja in zaupanja, dobrih sosedskih odnosov, stabilnosti in varnosti, gospodarskih odnosov ter sodelovanja v človekovi dimenziji, pravosodju, boju proti organiziranemu kriminalu in boju proti terorizmu.

 

Danes SEECP šteje trinajst sodelujočih: Albanijo, Bosno in Hercegovino, Bolgarijo, Črno goro, Grčijo, Hrvaško, Kosovo, Makedonijo, Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Turčijo in Slovenijo (ki je članica od leta od 2010).

 

Več >

Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti

Izid referenduma o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU, finančna in gospodarska ter migracijska kriza so namreč sprožili številna vprašanja o prihodnosti Evropske unije ter o njeni pravni in institucionalni ureditvi.

 

V luči številnih razprav, ki se odvijajo na to temo v državah članicah EU in v evropskih institucijah, želi ministrstvo za zunanje zadeve z organizacijo serije razprav prisluhniti mnenju domačih predstavnikov strokovne javnosti, gospodarstva in civilne družbe, socialnih partnerjev ter političnih odločevalcev o tem, kako naj bo Unija učinkovitejša in bolj demokratična in kako naj prispeva k boljšemu življenju njenih državljanov.

 

Zbrana mnenja bodo prispevala k pripravi slovenske vizije o prihodnosti EU in vlogi Slovenije v njej.

 

Prva okrogla miza "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti" je potekala 7. oktobra 2016.

 

Druga okrogla miza "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – glas gospodarstva" je potekala 17. novembra 2016.

 

Tretja okrogla miza "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – evropska varnost" je potekala 4. januarja 2017.

 

Četrta okrogla miza "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – migracije" je potekala 21. februarja 2017.

 

Peta okrogla miza "Slovenija za uspešno Evropo prihodnosti – pogled iz Bruslja" je potekala 6. marca 2017.