Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

INDIJA

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Indijo potrebujejo vizum.

 

Ministrstvo za notranje zadeve Indije je objavilo novico, da ukinja obveznost dvomesečnega premora med dvema obiskoma tujih turistov v Indijo.

 

S 15. avgustom 2015 je Indija uvedla elektronski vizum (e-vizum), ki slovenskim državljanom omogoča vstop v Indijo preko nekaterih mednarodnih letališč in pristanišč. Vizum se lahko izda za maksimalno 2 obiska v koledarskem letu in omogoča enkratni vstop. Podrobnejše informacije in mejni prehodi, kjer je možen vstop, so dosegljivi na naslednji povezavi https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html oz. na Veleposlaništvu Indije v Ljubljani.

 

Državljani Indije potrebujejo vizum za vstop v Slovenijo.

 

Za vizum lahko zaprosijo na Veleposlaništvu RS v New Delhiju in na VFS Skupnih Zajemnih Centrih

 

Na podlagi bilateralnega sporazuma med Slovenijo in Indijo (v veljavi od maja 2014) so iz vizumskega režima izvzeti imetniki diplomatskih potnih listov.

 

Za vizum se lahko zaprosi tudi na:

Generalnem konzulatu Portugalske

Parwati- House nr38/39,
Father Agnelo Road
Altinho
Pangim-Goa - 403 001
indija
T: (+) 9 1 832 242 152 4, (+) 9 1 832 242 152 5 
F: (+) 9 1 832 242 152 1, (+) 9 1 832 242 152 2 
E: mail(at)goa.dgaccp.pt
Splet: http://secomunidades.pt/web/goa

 

Varnost potovanj

Odvsetujemo vsa potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

 

Popotnikom svetujemo, da redno spremljajo lokalne razmere ter upoštevajo napotke lokalnih oblasti.

 

3. maj 2019 - Zaradi napovedanega prihajajočega ciklona odsvetujemo vsa potovanja na vzhodno indijsko obalo (pokrajina Odisha). Tistim, ki so tam svetujemo, da upoštevajo navodila lokalnih oblasti in spremljajo uradne napovedi.

 

Odsvetujemo vsa potovanja v ali preko ruralnih območij območij pokrajin Jammu in Kašmir, v neposredno bližino meje s Pakistanom (severna in zahodna Indija) ter v Manipur in Tripuro (vzhodna in severovzhodna Indija). 

 

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v Srinagar (severna Indija) ter Imphal (severna in severovzhodna Indija). Za nujna potovanja priporočamo le letalski prevoz do omenjenih območij. 

 

Zabeleženi so posamični incidenti uporniških etničnih skupin tudi na področju severovzhodnih pokrajin, predvsem odsvetujemo vsa potovanja v zvezni državi Manipur (mesto Imphal) in Tripura. Prav tako ne svetujemo potovanj v Assam, Nagaland in Meghalayo.

 

Glede mesta Hyderabad svetujemo, da se izogibate predelom mesta, ki so bili v preteklosti tarča atentatov in da se izogibate vsem zborovanjem.

 

V Indiji je visoka stopnja nevarnosti terorističnih napadov.

Teroristične napade izvajajo številne teroristične in uporniške skupine. Čeprav so glavna tarča napadov indijski objekti in subjekti, so teroristi v preteklosti že napadali kraje, ki jih obiskujejo turisti, vključno z restavracijami, hoteli, železniškimi postajami, tržnicami, verskimi in športnimi objekti. Popotnikom svetujemo pozornost, še posebno na javnih krajih. Prav tako svetujemo spremljanje krajevnih medijev pred načrtovano potjo po državi. Če opazite nenadzorovano prtljago (če ni nikogar zraven), o tem takoj obvestite policijo. Varnostni standardi so bili okrepljeni v večjih hotelih in na letališčih. Še posebno pozornost svetujemo pred in v času praznikov kot so Dan republike (26. januar), Dan neodvisnosti (15. avgust), Eid (15. junij) in Diwali (19. oktober).

 

Na nekaterih področjih so teroristični napadi pogosti, še posebno v okrožju Jammu in v Kašmirju (to ne velja za Ladak) in manj pogosti na severovzhodu države.

 

Svetujemo izogibanje protestom, saj obstaja možnost, da postanejo protesti nasilni.

 

Splošno

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

 

Uporaba satelitskih komunikacij Thuraya in telefonov Irridium je v Indiji zakonsko prepovedano.

 

Na splošno svetujemo, da:
- varno shranite svoj potni list,
- hotel ali prijatelje predhodno obvestite o svojih potovalnih načrtih,
- ne sprejemate paketov od neznancev,
- imate s seboj seznam nujnih telefonskih številk.

 

Zaradi možnosti spolnega nadlegovanja ali napada ženskam svetujemo pazljivost, tudi če po Indiji potujejo v skupini. Ker v Indiji prihaja do spolnega nasilja nad ženskami, tudi tujkami, popotnicam svetujemo izredno pazljivost ter da:
- nosijo dolga oblačila in imajo pokrite rame;
- se zadržano vedejo do Indijcev, s katerimi imajo opravka na potovanju (vodič, voznik, hotelski uslužbenci …);
- se ne sprehajajo same v večernih urah po področjih, kjer je malo ljudi (samotne ulice, tudi v velikih mestih, vaške poti, plaže, …);
- se ne vozijo same v večernih urah v taksiju ali da ne ostanejo same s hotelskim uslužbencem, vodičem, neznancem, …
- imajo pred prihodom v Indijo rezerviran hotel;
- ne sprejemajo ponudb neznancev za prevoz v avtomobilu;
- ob prihodu na letališče uporabljajo ti. predplačljive taksije;
- potujejo v skupini.

 

Prostovoljcem in vsem drugim, ki za daljši čas odhajajo na (prostovoljno) delo v Indijo, svetujemo, da pazijo na svoje osebne dokumente in da po prihodu v kraj opravljanja dela prijavijo svoje bivanje pri lokalnem uradu za tujce - t.i. F.F.R.O. (Foreign Regional Register Office - Bureau of Immigration). Brez prijave na lokalnem F.R.R.O. uradu imajo lahko tujci težave pri izstopu iz Indije, saj morajo naknadno pridobiti izhodno dovoljenje, kar lahko traja več dni.

 

Pohodnikom / alpinistom priporočamo, da ne podcenjujejo morebitnih tveganj pri plezanjih/vzponih v gorskih predelih zveznih držav Uttaranchal in Himachal Pradesh. Krajevne oblasti in policija popotnikom svetujejo, da:
- potujejo le s pooblaščenimi turističnimi agencijami,
- pred pričetkom trekinga/pohodništva v oddaljenih krajih seznanijo najbližjo policijsko postajo s svojim potovalnim načrtom;
- za pohodniške izlete najamejo le pooblaščene vodiče in nosače;
- se držijo poti, ki jih je označil turistični urad zvezne države Himachal (Himachal Tourism Department);
- prenočujejo le v priporočenih kampih;
- potujejo le v skupini;
- imajo na trekingu le manjše vsote gotovine ter potovalne čeke;
- ne uživajo prepovedanih drog in ne navezujejo stikov s preprodajalci;
- prenočujejo le v pooblaščenih hotelih ali prenočiščih ter vztrajajo, da se izpolni obrazec C (tega je potrebno izpolniti v primeru prenočevanja tujca).

 

V gorskih predelih so zdravstvene ustanove slabe in niso usposobljene za reševanje urgentnih primerov.

 

Opozarjamo, da v Indiji ne obstaja organ, ki bi bil pristojen za reševanje alpinistov ali pohodnikov.

 

V obdobju monsunov, ki traja v Indiji od maja do septembra, lahko močna deževja povzročijo poplave in sprožajo zemeljske plazove. Še posebno ruralni predeli so lahko zaradi tega odrezani od preostalega sveta tudi po več dni. V obdobju monsunov lahko pride do občutnih težav v prometu (prevoznost cest) tudi v večjih mestih, še posebno v Bombaju. V času monsunov je zato priporočljivo spremljati vremenske napovedi in prometne informacije, prav tako pa tudi zdravstvene informacije, saj se v času poplav hitreje širijo različne bolezni (npr. malarija in vročica dengue).

 

Indijska zakonodaja strogo kaznuje vsa dejanja povezana z nedovoljenimi drogami in predvideva visoke kazni (do deset let zapora za posedovanje manjših količin nedovoljenih drog – ni razlike med trdimi in mehkimi drogami, razlika je le v količini za osebno in količini za komercialno rabo). Razmere v indijskih zaporih so slabe, sodni postopki pa dolgotrajni.

 

Istospolne partnerske zveze so v Indiji nezakonite. Za prekrške v zvezi z istospolnimi partnerstvi so v Indiji zagrožene visoke kazni, med drugim tudi zaporna.

 

Podrobne informacije o priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

 

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

 

O vašem potovanju nas lahko tudi obvestite, tako da izpolnite Obrazec Podatki o potovanju v tujino in nam ga pošljete. Več

 

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma

 

Častni konzuli

Častni konzularni funkcionarji (večinoma tuji državljani) nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti. Dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije, ne morejo je pa v celoti nadomestiti. Lahko svetujejo, nudijo koristne informacije, kaj več pa jim ta status ne omogoča. Svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.

Konzulat Republike Slovenije

12C, Lord Sinha Road 
»Shyamkunj«, 6th floor
Kalkuta – 700 071, West Bengal 
Indija 
T: (+) 91 33 4014 0015

GSM: (+) 91 98 3003 2200

F: (+) 91 33 4014 0035

E: cmd(at)bagariagroup.com
g. Sheo Shankar Bagaria, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije

Shanthi Apartments, Flat No. 4, 1st Floor
No. 22, Judge Jambulingam Road

Mylapore, Chennai – 600 004
Indija

T: (+) 91 44-2847 6546

F: (+) 91 44-2847 6545 
E: amit(at)eliteshipping.com

Amit Goel, častni konzul

 

Konzulat Republike Slovenije
Feedback Business Consulting Services Pvt. Ltd.
Sumo Saphire, 2th Floor
738, 15th Cross, JP Nagar 6th Phase
Bengaluru – 560078 
Indija
T: (+) 91 80 406 238 00 
GSM: (+) 91 98 450 248 23
E: ravi(at)feedbackconsulting.com
Venkataraman Ravichandar, častni konzul
Konzularno območje obsega zvezno državo Karnatako

 

Konzulat Republike Slovenije 
"Filmlab"
27 Walbhat Road, Goregaon (E)
Mumbaj 400 063
Indija

T: (+) 91 22 40699 654
F: (+) 91 22 40699 611

E: sanjay.patel(at)siconmumbai.com 
g. Sanjay Kantilal Patel, častni konzul

 

 

 

 

 

KONTAKTI

Naša predstavništva

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije

A-5/4

Vasant Vihar 

New Delhi - 110057

Indija

T: (+) 91 11 41 66 28 91

SLO: (01) 478 6564

F: (+) 91 11 41 66 28 95

E: sloembassy.newdelhi(at)gov.si

Splet: http://newdelhi.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Bangladeš, Nepal, Šrilanko in Butan

Nj. eksc. gospod Jožef Drofenik, veleposlanik

 

Konzularni oddelek:

T: (+) 91 11 41 66 28 93

Uradne ure so v ponedeljek, sredo in četrtek od 10h do 12.30h.

Uradne ure za informacije po telefonih so vsak dan od 14h do 16h.

 

DEŽURNI TELEFON (+91) 9871477622

 

 

Tuja predstavništva

 

Veleposlaništvo Indije

Železna cesta 16 

1000 Ljubljana

T: (+) 386 1 513 31 10 

F: (+) 386 1 513 31 16

E: inf.ljubljana@mea.gov.in

Splet: www.indianembassy.si

Nj. eksc. gospod Param Jit Mann, veleposlanik