Skoči na vsebino

NOVICA

13. 5. 2015

Razglasitev Evropskega dne za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

Ljubljana, Strasbourg, 13. maja 2015 – Svet Evrope je 12. maja 2015, na pobudo Slovenije, razglasil Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki bo odslej obeležen vsako leto 18. novembra.

 

Spolno nasilje in spolne zlorabe otrok, ki so še posebej ranljiva skupina, predstavljajo hudo kršitev otrokovih pravic in imajo dolgotrajne negativne posledice na njihovo celotno življenje.

 

Namen novega evropskega dne je ozaveščanje o nujnosti preprečevanja takšnih kaznivih dejanj in preprečevanje stigmatizacije žrtev. Poleg tega je namenjen spodbujanju držav k ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo (ti. Lanzarotska konvencija) ter njenemu polnemu uresničevanju. Pogodbenica Lanzarotske konvencije je tudi Slovenija.

 

Pobudo za ustanovitev novega evropskega dne je že konec leta 2011 podala Slovenija, na predlog Združenja proti spolnemu zlorabljanju. Pri tem nas je podpirala vrsta držav in civilna družba. Pravice otrok so visoko na prednostni listi slovenske zunanje politike in z novim evropskim dnem je storjen pomemben korak, da se prekine 'kultura molčanja' o hudih kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost otrok.

 

Povezava na izjavo za javnost Sveta Evrope:

http://www.coe.int/en/web/portal/-/18-november-to-be-marked-as-european-day-against-sexual-abuse-of-children