Skoči na vsebino

NOVICA

16. 10. 2013

Ministra Erjavec in Lavrov zadovoljna z razvojem odnosov med Slovenijo in Rusko federacijo

Moskva, 16. oktober 2013 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je ob robu zasedanja slovensko ruske medvladne komisije sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.  Ministra sta poleg uspešnih gospodarskih odnosov med državama potrdila tudi odlično sodelovanje v okviru mednarodnih organizacij ter izrazila prizadevanje za še tesnejše sodelovanje na vseh področjih družbenega ustvarjanja.

 

 

Slovenski zunanji minister je izrazil zadovoljstvo z dobrimi gospodarskimi odnosi in se zavzel za krepitev gospodarskega sodelovanja z državo in njenimi regijami. Ministra sta obravnavala tudi druga področja medsebojnega sodelovanja, kot so kultura, šolstvo in socialno varstvo. Minister Erjavec se je zavzel za čimprejšnji začetek pogajanj za sklenitev socialnega sporazuma med državama, ki bi olajšal pogoje dela slovenskih državljanov v Ruski federaciji. Ministra sta ob tej priložnosti podpisala načrt delovnih konzultacij med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Ruske federacije v obdobju 2014-215.

 

Slovenija in Ruska federacija sta vzpostavili visoko raven odnosov na kulturnem področju, tako na bilateralni kot na multilateralni ravni v okviru Foruma slovanskih kultur. Ministra sta ob tem menila, da so tradicionalne slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem pomembna vez med obema narodoma.

 

Minister Lavrov se je zahvalil za podporo Slovenije pri kandidaturi Jekaterinburga za gostitelja mednarodne razstave EXPO 2020.

 

Zunanja ministra sta izmenjala stališča o nekaterih aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih in reševanju razmer na svetovnih kriznih žariščih. Minister Erjavec je pohvalil prispevek ruske diplomacije pri reševanju krize v Siriji in pri preseganju zastoja v Varnostnem svetu OZN. Ruska federacija je med vplivnejšimi državami v mednarodni skupnosti, prav tako je pomemben globalni partner Evropske unije. Ministra sta se zavzela tudi za čimprejšnjo sklenitev novega sporazuma med EU in RF. 

 

Strinjala sta se, da je tesne vezi med državama okrepil tudi projekt Južni tok, ki bo prinesel nove sinergije ter okrepil možnosti tudi za druge pomembne projekte v slovenskem gospodarstv. Minister Erjavec je ob tem poudaril realizacijo projekta v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo.