Skoči na vsebino

NOVICA

16. 10. 2013

Ministra Erjavec in Nikiforov podpisala program za krepitev gospodarskega sodelovanja

Moskva, 16. oktober 2013 – V Moskvi je danes potekalo zasedanje Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Zasedanje sta vodila sopredsedujoča komisiji, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in minister za zveze in množične komunikacije RF Nikolaj Nikiforov. Ministra sta se sestala tudi na bilateralnem pogovoru. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih.

 

Ministra sta se strinjala, da so bilateralni odnosi med Slovenijo in Rusijo v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven, kar potrjujejo redni politični dialog na najvišji ravni in kazalci blagovne in storitvene menjave med državama.

 

Minister Erjavec je spomnil. da je Ruska federacija v medvladnem dokumentu Mednarodni izzivi 2013 uvrščena med prioritetne trge Slovenije. Rusija je naša 7. trgovinska partnerica, zavzema 5. mesto po vrednosti slovenskih investicij v tujini in 4. po številu turističnih nočitev v Sloveniji. Gospodarski odnosi predstavljajo osnovo razvoja odnosov tudi na drugih področjih. Poleg tradicionalnih področij medsebojnega sodelovanja se med državama odpirajo nove priložnosti na področju energetike in energetske učinkovitosti, gradbeništva in inženiringa, avtomobilske industrije, informacijske tehnologije in telekomunikacij ter turizma. Posebej je bilo izpostavljeno področje investicij. Slovenski zunanji minister je ruske investitorje povabil k sodelovanju pri privatizaciji v Sloveniji. Pri tem je opozoril na številne dobre projekte podjetij in možnosti skupnega investiranja v Rusiji.

 

Medvladna komisija je pregledala trenutno gospodarsko sodelovanje med državama, opredelila perspektivna področja za njegov nadaljnji razvoj in dogovorila seznam skupnih pomembnejših projektov med državama.

 

Ob zaključku zasedanja medvladne komisije sta sopredsedujoča ministra podpisala Protokol zasedanja s programom za izvajanje medvladnega memoranduma o pomembnejših projektih za povečanje bilateralnega gospodarskega sodelovanja.

 

Minister Erjavec bo v popoldne Moskvi obiskal razstavo dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja Silent Revolutions, ki je na ogled v okviru tamkajšnjega tedna oblikovanja Moscow Design Week, in slovensko-ruski poslovno-naložbeni forum, ki ga 17. oktobra v Moskvi organizira agencija SPIRIT Slovenija. Omenjena dogodka sta pomembna z vidika identificiranja novih poslovnih priložnosti in kontaktov, ki lahko prispevajo k poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama.