Skoči na vsebino

NOVICA

30. 1. 2012

Pojasnilo o vlogi MZZ pri podpisu sporazuma ACTA

Ljubljana, 30. januar 2012 - V preteklih dneh smo na nekaterih spletnih forumih opazili določeno nerazumevanje vloge zunanjega ministrstva in konkretneje slovenskega veleposlaništva v Tokiu pri podpisu t. i. sporazuma ACTA. Za celovitejše razumevanje vloge MZZ naj pojasnimo, da zunanje ministrstvo in njegovo veleposlaništvo v Tokiu nimata pristojnosti za spremljanje tematike, ki jo sporazum obravnava in tako ni sodelovalo pri njegovem usklajevanju in sprejemanju.

 

Stališča glede pristopa k Trgovinskemu sporazumu za boj proti ponarejanju med EU in njenimi državami članicami Avstralijo, Kanado, Japonsko, Republiko Korejo, Združenimi mehiškimi državami, Kraljevino Maroko, Novo Zelandijo, Republiko Singapur, Švicarsko konfederacijo in ZDA (ACTA), je  Vlada RS na predlog Ministrstva za gospodarstvo obravnavala 22. septembra 2011. Nato je 7. oktobra 2011 dokument ACTA obravnaval  Odbor za Evropske zadeve Državnega zbora.

 

Sklep o podpisu ACTA je 16. decembra 2011 sprejel Svet EU. V Bruslju so se tudi dogovorili, da države članice sporazum podpišejo v Tokiu, kajti depozitar ACTA je japonska vlada.

 

Veleposlanica v Tokiu je sporazumu v japonski prestolnici podpisala 26. januarja, skupaj  še  z  21 veleposlaniki držav članic EU. Veleposlanica je sporazum podpisala v skladu z navodilom in pooblastilom Vlade RS po predlogu Ministrstva za gospodarstvo, kot uradna predstavnica Republike Slovenije na Japonskem in ne na svojo roko, kot je moč razbrati iz nekaterih obtožb na spletnih portalih. Tudi sicer se večkrat zgodi, da mednarodne pogodbe podpisujejo po pooblastilu Vlade RS najvišji slovenski diplomatski predstavniki, pooblaščeni v tujih državah, pri čemer pa predlog za podpis poda ministrstvo, ki je pristojno za pogajanja oz. za vsebino posamezne mednarodne pogodbe.