Skoči na vsebino

NOVICA

Osrednja slovesnost ob 25. obletnici slovenske diplomacije

Ljubljana, 27. maj 2016 – Ob 25. obletnici slovenske diplomacije je 26. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala osrednja slovesnost, ki so se je udeležili številni slovenski in tuji diplomati. Udeležence slovesnosti so nagovorili zunanji minister Karl Erjavec, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik republike Borut Pahor. Med častnimi gosti sta bila nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk ter nekdanja zunanja ministra Dimitrij Rupel in Davorin Kračun. Slovesnost je zaokrožil umetniški program, ki ga je oblikoval Benjamin Izmajlov, sodelovali pa so Manca Izmajlova, Marcos Fink Renato Chicco, Orkester slovenskih solistov, Komorni zbor Ave in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina.

 

Minister Erjavec je v uvodnem nagovoru najprej izrekel čestitke in priznanje vsem slovenskim diplomatkam in diplomatom ter orisal pot slovenske diplomacije, ki je od razglasitve samostojnosti Republike Slovenije opravila mnoge naloge in se uspešno spopadla s številnimi izzivi. Izpostavil je, da je Slovenija danes članica Evropske unije in Nata ter drugih pomembnih mednarodnih organizacij. Spomnil je na predsedovanje Ovseju, Svetu EU, Svetu Evrope in tudi Varnostnemu svetu ZN. Poudaril je, da se v zadnjih osmih letih soočamo z že tretjo globalno krizo - po finančni in nato gospodarski zdaj še z varnostno, kar neposredno vpliva tudi na Slovenijo in EU. V luči novih, spremenjenih razmer sta bila lansko leto sprejeta tudi nova deklaracija o zunanji politiki Republike Slovenije in strategija zunanje politike.

 

Premier Cerar je v svojem nagovoru izpostavil, da je slovenska diplomacija opravila veliko delo pri vzpostavljanju in krepitvi slovenske državnosti ter pri prepoznavnosti naše države v mednarodni skupnosti. Premier je pohvalil tudi gospodarsko diplomacijo, katere "prispevek k prodoru slovenskih izdelkov in naložb na svetovnih trgih je danes nesporen". Opozoril je na migracijsko krizo, v kateri so "naše pobude tlakovale pot k učinkovitim skupnim evropskim rešitvam, kar so nam odkrito priznavali tudi drugi," in ocenil, da je s tem specifična teža Slovenije na diplomatskem parketu spet narasla. Zavzel se je, da slovenska diplomacija "ostane profesionalna, zavezana usmeritvam slovenske zunanje politike, notranjepolitično nevtralna, inovativna ter kakovostna". Le takšna je "lahko učinkovito sredstvo zunanje politike in varovanja nacionalnih interesov," je poudaril premier in spomnil, da je EU še vedno glavno jamstvo stabilnosti, varnosti in blaginje Slovenije, zato si mora tudi slovenska diplomacija še naprej prizadevati za trdno in uspešno unijo.

 

Tudi predsednik republike Pahor je diplomate pozval, naj izkoristijo izkušnje, znanje, pa tudi poznanstva, "da ostanemo v najbolj povezanem delu EU". Izpostavil je pomen enotnosti v državi kot ključno za uspešno delo diplomacije. Ob tem je spomnil, da je bil tudi proces osamosvajanja Slovenije uspešen zato, ker je ljudi vključeval, ne pa izključeval.

 

Dan slovenske diplomacije je slovenska vlada določila leta 2004, in sicer za 22. maj, ker je bila na ta dan leta 1992 Slovenija sprejeta v Združene narode. S članstvom v svetovni organizaciji je bil zaokrožen proces mednarodnega priznanja Slovenije. Letos je dan slovenske diplomacije posvečen spominu na Izidorja Cankarja, diplomata, umetnostnega zgodovinarja, pisatelja, novinarja in prevajalca, ki se je rodil pred 130 leti. Ob tej priložnosti je zunanje ministrstvo pripravilo tudi posebno razstavo, posvečeno vlogi diplomacije in njenih akterjev v procesu osamosvajanja.