Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenija bo zagotovila nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu v Jemnu

Ljubljana, 15. april 2016 – Vlada Republike Slovenije se je odzvala na poziv Pisarne Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (UN OCHA) in bo za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu v Jemnu namenila prispevek Skladu Združenih narodov za otroke (UNICEF) v višini 30.000 EUR.

 

Oboroženi spopadi v Jemnu, ki trajajo od marca 2015, so privedli do resne humanitarne krize. Nujno humanitarno pomoč potrebuje več kot 21 milijonov ljudi, kar predstavlja 80 odstotkov celotnega prebivalstva. Potrebe so največje na področju dostopa do hrane, pri čemer je ogroženih 14,5 milijonov ljudi, 19,4 milijonov nima dostopa do pitne vode in preko 14 milijonov do zdravstvenih storitev. Situacija je še posebej težka za več kot 3 milijone otrok, ki so podhranjeni oziroma na meji podhranjenosti. Humanitarno situacijo dodatno otežujejo grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel, kršitve človekovih pravic, pogosti napadi na civiliste in humanitarne delavce ter oviranje dostopa humanitarnih organizacij do ljudi, ki potrebujejo nujno pomoč.

 

Z namenom naslovitve nujnih humanitarnih potreb prizadetega prebivalstva je UN OCHA februarja letos objavila humanitarni odzivni načrt za Jemen, ki predvideva zagotovitev nujne pomoči predvsem najbolj ranljivim skupinam prebivalstva. Pri tem bo UNICEF zagotovil pomoč otrokom na področju prehranske varnosti, zagotavljanja dostopa do pitne vode, zaščite in zagotavljanja izobraževalnih možnosti.