Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec se je udeležil ustne obravnave na arbitražnem sodišču

Ljubljana, 18. marec 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je 17. marca, v Palači miru v Haagu kot vodja slovenske delegacije udeležil ustne obravnave pred arbitražnim sodiščem, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

 

Minister Erjavec je 17. marca vodil slovensko delegacijo na ustni obravnavi pred arbitražnim sodiščem, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško na podlagi arbitražnega sporazuma iz leta 2009.

 

Arbitražno sodišče je decembra 2015 pozvalo Slovenijo in Hrvaško, da se opredelita do pravnih vidikov vprašanj, izpostavljenih s strani Hrvaške poleti 2015. Državama je postavilo rok za pisno opredelitev, in sicer Hrvaški 15. januar 2016, Sloveniji pa 26. februar 2016, ter napovedalo še ustno obravnavo za marec 2016. Slovenija je 26. februarja poslala svoj pisni odgovor arbitražnemu sodišču.

 

Včerajšnja ustna obravnava pred arbitražnim sodiščem v skladu s petim odstavkom 6. člena arbitražnega sporazuma ni bila javna.

Povzetek stališč obeh držav je sodišče objavilo v obliki sporočila za javnost, ki je dosegljivo na spletni strani stalnega arbitražnega sodišča http://www.pcacases.com/web/sendAttach/1604.