Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec z belgijskim zunanjim ministrom Reyndersom o krepitvi sodelovanja med državama

Ljubljana, 8. april 2015 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na delovnem obisku gostil ministra za zunanje zadeve Kraljevine Belgije Didierja Reyndersa. Sogovornika sta ocenila, da so odnosi med državama odlični, Slovenijo in Belgijo pa družijo mnogi skupni interesi na dvostranski ravni in sorodna stališča do evropskih vprašanj. Ministra sta osrednjo pozornost namenila pregledu možnosti za krepitev dvostranskih odnosov in tesnejšega sodelovanja med državama tako na političnem kot na gospodarskem področju.  

 

"Menim, da lahko Slovenija in Belgija,  kot manjši državi, s tesnim sodelovanjem povečata svoj vpliv znotraj EU in drugih mednarodnih organizacij," je povedal minister Erjavec in sogovornika seznanil z izboljšano gospodarsko sliko Slovenije. Obseg blagovne menjave med državama se je v letu 2014 povečal za 4 %, Belgija je na 11. mestu tujih investitorjev v Sloveniji. 

 

Ministra sta izmenjala stališča o razmerah na Zahodnem Balkanu, pri čemer sta največ pozornosti namenila položaju v Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Strinjala sta se, da je ključnega pomena regijo povezati z EU. V tem kontekstu je zastavljeno tudi nadaljevanje Brdo procesa. 

 

V pogovorih sta ministra izmenjala poglede tudi o aktualnih vprašanjih na agendi EU in širši mednarodno-politični skupnosti, s poudarkom na Ukrajini in boju proti terorizmu. Strinjala sta se, da morajo biti vse točke dogovorov iz Minska v celoti izpolnjene in spoštovane iz vseh strani. Glede boja proti terorizmu sta izpostavila aktivnosti obeh držav na tem področju in poudarila nujnost sodelovanja držav v boju proti radikalizmu in ekstremizmu. Ministra sta izmenjala tudi poglede glede vprašanja priznanja Palestine.

 

Ob robu obiska je minister Reynders ministru Karlu Erjavcu podelil belgijsko državno odlikovanje "Veliki častnik reda krone" za njegov prispevek k odličnim odnosom med Kraljevino Belgijo in Republiko Slovenijo.

 

Ministra Reyndersa sta sprejela tudi predsednik RS Borut Pahor in predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.