Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec z neodvisno strokovnjakinjo za človekove pravice starejših o obravnavi pravic starejših v mednarodnih forumih

Ljubljana, 19. november 2014 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je danes na delovnem kosilu sestal z neodvisno strokovnjakinjo za človekove pravice starejših oseb Sveta OZN za človekove pravice Roso Kornfeld-Matte, s katero sta se strinjala s potrebo po odpravi pomanjkljivosti pri mednarodnopravnem varstvu pravic starejših oseb. Minister Erjavec je zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije mednarodnim prizadevanjem za ustrezno varstvo človekovih pravic starejših, tudi oblikovanju mednarodnopravno zavezujočega dokumenta.

 

Srečanje je potekalo v okviru obiska neodvisne strokovnjakinje med 17. in 21. novembrom 2014 v Sloveniji, ki jo je neodvisna strokovnjakinja izbrala za prvi obisk v okviru mandata, saj Slovenija tudi na mednarodni ravni posveča veliko pozornost starejšim osebam. Minister Erjavec in neodvisna strokovnjakinja sta izmenjala poglede na varstvo in promocijo človekovih pravic starejših oseb v mednarodni skupnosti ter na izzive pri odpravi pomanjkljivosti v zvezi s tem.

 

Mandat neodvisne strokovnjakinje za človekove pravice za starejše osebe je Svet OZN za človekove pravice ustanovil v začetku oktobra 2013, maja 2014 pa je bila Rosa Kornfeld-Matte imenovana za prvo neodvisno strokovnjakinjo v okviru mandata. Slovenija je ves čas podpirala ustanovitev mandata neodvisnega strokovnjaka za človekove pravice starejših oseb in mu podala svojo podporo kot prva država članica EU, z neodvisno strokovnjakinjo pa je sodelovala že v prvem interaktivnem dialogu v okviru zasedanja Sveta ZN za človekove pravice septembra 2014. Dobro sodelovanje bomo nadaljevali, posebno v primeru izvolitve Slovenije v Svet OZN za človekove pravice za obdobje 2016-2018.