Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenija za obnovo Gaze najavila prispevek v višini 150.000 EUR

Ljubljana, 13. oktober 2014 - Na mednarodni Donatorski konferenci za Palestino in obnovo Gaze, ki je potekala 12. oktobra 2014 v Kairu, je mednarodna skupnost ponovno izkazala veliko solidarnost s prebivalci Gaze, ki so bili prizadeti v času zadnjih nemirov letos poleti.

 

Konferenca je imela dvojni namen, in sicer zbrati sredstva za takojšnjo humanitarno pomoč prebivalcem in za obnovo Gaze po zadnji izraelski vojaški akciji ter izraziti politično podporo palestinski enotnosti, umiku zapore Gaze in dokončni rešitvi izraelsko-palestinskega spora. Na dogodku, ki sta ga organizirala minister za zunanje zadeve Egipta Sameh Hassan Shoukry in minister za zunanje zadeve Norveške Børge Brende v sodelovanju s palestinskim predsednikom Mahmoudom Abbasom, so donatorji napovedali podporo v višini kar 5,4 milijarde USD, od katerih bo polovica namenjena obnovi Gaze. Največ sredstev so najavili Katar (1 milijarda USD), Evropska unija (450 milijonov EUR oz. 568 milijonov USD), ZDA (212 milijonov USD), Turčija (200 milijonov EUR) in Združeni arabski Emirati (200 milijonov EUR). Donatorske konference se je udeležilo približno 50 držav donatoric ter 20 mednarodnih oz. regionalnih organizacij.

 

Konference se udeležila tudi veleposlanica Republike Slovenije v Egiptu Tatjana Miškova, ki je v imenu Republike Slovenije za zagotovitev politične in finančne podpore trajnemu premirju in stabilizaciji razmer v Gazi najavila prispevek v višini 150.000 EUR. Sredstva bodo namenjena Agenciji Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v obdobju med leti 2015 do 2017 in sicer v obliki prispevka v višini 50.000 EUR letno. V svojem nagovoru je veleposlanica Miškova poudarila, da gre rešitev za razmere v Gazi iskati v okviru širših prizadevanj za sklenitev miru med Izraelom in Palestino. V izogib ponovnem uničujočem spopadu so potrebni palestinska enotnost, dvig zapore Gaze in verodostojen politični horizont za končanje izraelsko-palestinskega spora.

 

Z zbranimi sredstvi so države donatorice sicer močno presegle pričakovanja organizatorjev, ki so seznam nujnih potreb v višini 4 milijarde ameriških dolarjev oblikovali že pred pričetkom konference. Velik delež najavljenega prispevka bo sicer namenjen predvsem izgradnji in obnovi več kot 60.000 prebivališč, ki so bila porušena v času nemirov in so za sabo pustili več kot 100.000 brezdomcev. Oborožen konflikt, ki se je s premirjem zaključil 26. avgusta letos, je sicer terjal več kot 2.150 žrtev, od tega tudi 500 otrok.

 

Republika Slovenija je v preteklih letih namenjala pomoč Gazi v okviru prizadevanj za krepitev miru in varnosti. V sodelovanju z ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti in URI Soča je omogočila zdravstveno rehabilitacijo 106 otrok in izobraževanje 20 terapevtov v Sloveniji ter zagotavljala redno podporo aktivnostim UNRWA v Gazi. Tudi v letošnjem letu načrtujemo projekt rehabilitacije žrtev konflikta iz Gaze in pomoči pri izgradnji kapacitet v Gazi, ki ga bo izvedel ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti.