Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Spominjamo se žrtev holokavsta

Ljubljana, 20. januarja 2014 – Slovenija bo 27. januarja že šestič obeležila nacionalni dan spomina na holokavst. Prihodnje dni bodo tako po državi potekali številni dogodki, ki poleg spominjanja služijo ozaveščanju o tem grozovitem zločinu zoper človečnost (pregled dogodkov). Letos se bomo posebej spomnili 70. obletnice največjih deportacij Judov s slovenskega ozemlja v koncentracijska taborišča druge svetovne vojne.

 

27. januar je dan, ko se moramo spomniti, kam lahko pripelje dopuščanje ali aktivno spodbujanje predsodkov in sovraštvo, na rasni, verski ali katerikoli drugi osebni osnovi. To je dan, ko se spominjamo 6 milijonov ljudi, ki so bili v času nacizma sistematično pobiti, ker so bili Judje, in na 5 milijonov drugih, ki so bili pobiti, ker so bili Romi, Slovani, politični zaporniki, invalidi, istospolno usmerjeni ali pa jih je nacistični režim preganjal zaradi drugih osebnih okoliščin. Med njimi je bilo več kot 10.000 Slovencev, ki so življenje izgubili v nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih.

 

Slovenija je, kot aktivna članica Organizacije združenih narodov, ki je leta 2005 proglasila 27. januar za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, in Mednarodne zveze za spomin na holokavst, dejavna pri ohranjanju in varovanju zgodovinske resnice o holokavstu in zavezana k temu, da z njo seznani generacije, ki odraščajo. V skladu s to zavezo je Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in nekaterimi vodilnimi raziskovalci na tem področju v letu 2013 izvedlo projekt ozaveščanja o holokavstu. Rezultat projekta je knjižica Neznane sledi: judovstvo, antisemitizem in holokavst v slovenski zgodovini.

 

Minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec je častni pokrovitelj dogodkov, ki se bodo ob dnevu spomina na holokavst odvijali pod okriljem projekta "Šoa - spominjajmo se", ki ga vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Ministrstvo za zunanje zadeve letos sodeluje s centrom pri organizaciji že tradicionalnega znanstvenega srečanja Vsako leto eno ime (vabilo), ki bo letos posvečeno Zori Pičulin – slovenski pravičnici med narodi. Otvoritveni nagovor na srečanju, ki bo potekalo 24. januarja v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru, bo imel državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Igor Senčar.