Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Erjavec na 68. zasedanju Generalne skupščine OZN

New York, 24. september 2013 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se v New Yorku udeležuje splošne razprave na 68. zasedanju Generalne skupščine OZN. Slovensko delegacijo vodi predsednik republike Borut Pahor.

 

Minister je sodeloval na bilateralnih pogovorih predsednika Pahorja s predsednikom Libije Abushmainom ter predsednikom Čila Echeniquejem, V ospredju pogovorov je bilo bilateralno gospodarsko sodelovanje in možnosti za njegovo krepitev. Zunanji minister je prav tako sodeloval v pogovoru z generalnim sekretarjem Ban Ki-Moonom, kjer so sogovorniki izmenjali stališča o razmerah v Siriji ter položaju na Zahodnem Balkanu.

 

Minister Erjavec se je udeležil sestanka zunanjih ministrov EU, na katerem so govorili o Vzhodnem partnerstvu pred novembrskim vrhom v Vilni ter o Siriji. Prav tako so razpravljali o Iranu ter o problematiki obveščevalnega nadziranja elektronskih komunikacij. Slovenski zunanji minister je opozoril na pomen dialoga EU z Ukrajino ter poudaril, da je državam Vzhodnega partnerstva treba dati  evropsko perspektivo, kot si jo same želijo in ki ne pomeni nujno tudi njihove želje, da bi postale članice EU.

 

Minister se je skupaj s predsednikom republike udeležil sprejema za Slovence, ki živijo New Yorku, ki ga je gostil stalni predstavnik RS pri OZN.