Skoči na vsebino

NOVICA

Okrogla miza "Deseta obletnica Mednarodnega kazenskega sodišča: Ocena dosedanjega delovanja, vloga Slovenije in prihodnji izzivi"

Ljubljana, 21. junij 2012 – Sektor za mednarodno pravo Ministrstva za zunanje zadeve in Društvo za mednarodno pravo za Slovenijo sta 20. junija 2012  v prostorih Pravne fakultete v Ljubljani organizirala okroglo mizo z naslovom "Deseta obletnica Mednarodnega kazenskega sodišča: Ocena dosedanjega delovanja, vloga Slovenije in prihodnji izzivi".


Razpravo sta odprla prof. dr. Ernest Petrič, predsednik Ustavnega sodišča RS in član Komisije ZN za mednarodno pravo in Helmut Hartman, državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Sledil je video nagovor glavne tožilke MKS Fatou Bensoude. Udeležence je nagovoril tudi tedanji v.d. generalnega direktorja v Ministrstvu za zunanje zadeve Robert Kojc. Kot panelisti so nastopili prof. dr. Ljubo Bavcon, prof. dr. Mirjam Škrk, prof. dr. Matjaž Ambrož, mag. Eva Tomič, doc. dr. Vasilka Sancin, mag. Simona Drenik in mag. Marko Rakovec. Razpravo sta vodila prof. dr. Mirjam Škrk in Mihael Zupančič. Razprava je potekala v dveh panelih: 1) Ustanovitev in ocena delovanja MKS (prva obsodba, pregledna konferenca) – pravni in politični pogled ter vloga Slovenije in 2) Prihodnji izzivi MKS in zagotavljanje mednarodne kazenske pravičnosti v širšem kontekstu. Ustanovitev sodišča je bila označena za dogodek zgodovinskega pomena, nedvomno pa bo minilo še kar nekaj časa, da se sodišče uveljavi v mednarodni skupnosti.


Povezava na kratko oceno okrogle mize ob 10. obletnici MKS 20.6.2012